ΟΠΕΚ καλεί... Χιούστον

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 10:56
UPD:14:11
REUTERS/REGIS DUVIGNAU

Άνοδο μεγαλύτερη του 1% παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εν μέσω υψηλών προσδοκιών για τη συνάντηση αξιωματούχων του ΟΠΕΚ με εκπροσώπους των αμερικανικών πετρελαιοβιομηχανιών στο Χιούστον. Σε μία περίοδο κατά την οποία το καρτέλ βάζει μαχαίρι στη δική του προσφορά και η αμερικανική παραγωγή αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς, στόχος είναι να εξεταστούν τρόπο, που θα επαναφέρουν την ισορροπία στην παγκόσμια αγορά. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ παρουσιάζει στις 10:55 ώρα Ελλάδος άνοδο 1,1% στα 65,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και για το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI), με το συμβόλαιο αναφοράς  να ενισχύεται 1,05% στα 61,9 δολάρια το βαρέλι. 

Οι υπουργοί Πετρελαίου των κρατών- μελών του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών, όπως η Ρωσία, έχουν συγκεντρωθεί στο Χιούστον για το CERAWEEK, το μεγαλύτερο ενεργειακό συνέδριο στον κόσμο. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ και άλλοι αξιωματούχοι του Οργανισμού έχουν επιβεβαιώσει ότι έχει προγραμματιστεί δείπνο με Αμερικανούς εκπροσώπους της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο περιθώριο. 

Κρίσιμες θα είναι και οι συζητήσεις με τη Ρωσία, η οποία πιέζει να δοθεί τέλος στη στρατηγική της μείωσης της προσφοράς, καθώς αντιλαμβάνεται ότι χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά έναντι των ΗΠΑ. 

Σε νέα έκθεσή της, εν τω μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι οι ΗΠΑ θα αναδειχθούν στον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου του πλανήτη το αργότερο μέσα στο 2019, δίνοντας τέλος σε μία μακρά περίοδο απόλυτης κυριαρχίας του ΟΠΕΚ. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΕΑ  έως το 2020 οι ΗΠΑ θα καλύψουν το 80% της αύξησης στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων. 

Έως το 2023 με τη συνολική αμερικανική παραγωγή υγρών καυσίμων να αναμένεται να φθάσει σχεδόν τα 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα οι ΗΠΑ θα έχουν ανοίξει την ψαλίδα έναντι των ανταγωνιστών. 

«Οι ΗΠΑ αναμένεται να αφήσουν το στίγμα τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια» σχολίασε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της IEA, στην έκθεση μεσοπρόθεσμων προβλέψεων του οργανισμού.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα