Mε ταχύτητα 6,5% η μετάβαση της Κίνας σε νέο μοντέλο ανάπτυξης

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 10:44
UPD:10:52
REUTERS/THOMAS PETER

Επιμένει στο στόχο για ρυθμούς ανάπτυξης «κοντά στο 6,5%» το Πεκίνο. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, αναγνωρίζει ότι η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο, που θα περιορίζει ελαφρώς την εξάρτηση από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές και δίνει έμφαση στις υπηρεσίες, στην εσωτερική κατανάλωση, αλλά και σε πιο βιώσιμες για το περιβάλλον λύσεις, σημαίνει ότι η οικονομία θα πρέπει να καταβάσει ταχύτητα. Είναι, ωστόσο, αποφασισμένος να μην επιτρέψει μία «απότομη προσγείωση». 

Ο στόχος για 6,5% είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τους ρυθμούς 6,9%, με τους οποίους «έτρεξε» η κινεζική οικονομία το 2017. Η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη κατά την οποία η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανέβασε ταχύτητα, ύστερα από έξι διαδοχικά έτη επιβράδυνσης ή σταθερών ρυθμών. Τώρα, όμως, καλείται να πατήσει και πάλι για λίγο φρένο. 

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία της κινεζικής οικονομίας θα είναι η εξέλιξη της εμπορικής αντιπαράθεσής της με τις ΗΠΑ, αλλά και η ικανότητα των αρχών να αποτρέψουν μία «φούσκα» χρέους σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων και ιδιωτών. Ήδη το Πεκίνο έχει εντείνει τους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. 

Η πρόσφατη απόφαση να θέσει υπό κρατικό έλεγχο τον ασφαλιστικό κολοσσό Anbang έστειλε σαφές μήνυμα για την πρόθεση των αρχών να βάλουν στο στόχαστρο ριψοκίνδυνες και παράτυπες πρακτικές.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα