O πόλεμος λαβώνει τις αγορές μετοχών

Νέα μεγάλη πτώση σε Wall Street και ΗΠΑ
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 17:39
UPD:17:46
REUTERS/Brendan McDermid

Bαθύ κόκκινο δείχνουν σήμερα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, τα ταμπλό στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο, υπό το φόβο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. 

Αναλυτές ανησυχούν ότι και ο Μάρτιος θα είναι εξίσου ταραχώδης με το Φεβρουάριο, ο οποίος ήταν ο πρώτος μήνας απωλειών για τις αμερικανικές μετοχές, ύστερα από δέκα διαδοχικούς μήνες ανόδου. 

Τις πιέσεις στις μετοχές πυροδοτούν όχι μόνο οι ανησυχίες για τις εμπορικές εξελίξεις, αλλά και τα σενάρια για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, οι οποίες με τη σειρά τους θα σημάνουν αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. 

Ο Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς καταγράφει πτώση 1,2% στις 22.314 μονάδες στις 17:40 ώρα Ελλάδος, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,6% με το σύνολο των κλάδων του να κινούνται, έστω και οριακά, σε αρνητικό έδαφος. 

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν χαλυβουργίες και αυτοκινητοβιομηχανίες, στις ΗΠΑ, οι ρευστοποιήσεις επικεντρώνονται στον κλάδο λιανεμπορίου. Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων J.C. Penney βλέπει τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» 9,2%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες (11,7%) είναι οι απώλειες για την Foot Locker. 

Συνολικά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) αυτή την ώρα κινούνται πτωτικά 2.136 μετοχές και ανοδικά μόλις 448. Στο Χρηματιστήριο του Nasdaq υποχωρούν 1.923 μετοχές και ενισχύονται 445. 

Τσουνάμι ρευστοποιήσεων ανά την Ευρώπη 

Μετά και το άνοιγμα της Wall Street εντείνονται, εν τω μεταξύ, οι ρευστοποιήσεις και στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει αυτή την ώρα πτώση 2% διολισθαίνοντας κάτω από το εφετινό ναδίρ της 9ης Φεβρουαρίου. 

Στη Φραγκφούρτη ο DAX με απώλειες 2,2% κινείται σε ναδίρ έξι μηνών. Ακόμη μεγαλύτερες οι πιέσεις για τις γαλλικές μετοχές, με τον CAC 40 να υποχωρεί 2,4%, ενώ στο -2,6% βυθίζεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 με πτώση 1,3% επιστρέφει σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει από το Δεκέμβριο του 2016. 

 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα