Πόσο θα στοιχίσουν οι δασμοί στην ευρωπαϊκή χαλυβουργία

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 16:42
UPD:18:43
REUTERS/ALY SONG

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι «όλες οι επιλογές» είναι στο τραπέζι, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την εξαγγελία της επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα. Πόσο σημαντική, όμως, είναι η αμερικανική αγορά για τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες, που προσπαθούν τον τελευταίο χρόνο να ανακάμψουν, ύστερα από μακρά και επώδυνη ύφεση, αλλά και να αντεπεξέλθουν στον κινεζικό ανταγωνισμό; 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ένωσης του κλάδου, Eurofer, για τις ΗΠΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα. Από την κοινότητα προέρχεται το 20% των αμερικανικών εισαγωγών αξίας περίπου 6,8 δισ. δολαρίων. 

Για την Ε.Ε. από την άλλη η αμερικανική αγορά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών της. Στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κατευθύνθηκαν το 2017 περίπου το 15% των ευρωπαϊκών εξαγωγών χάλυβα. Μεγαλύτερη αγορά για τον ευρωπαϊκό παρέμεινε  η τουρκική, που απορρόφησε το 20% των εξαγωγών της Ένωσης. 

Η Eurofer υπολογίζει ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια τόνοι χάλυβα περνούν τον Ατλαντικό. Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 2% με 3% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν οι χαλύβδινοι σωλήνες, η ποσότητα ανέρχεται στα 5 εκατ. τόνους.

Οι ειδικοί της ένωσης προειδοποιούν πως σε περίπτωση, που τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί του 25%, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ θα κάνουν «βουτιά» 50%. 

Το πλήγμα προβλέπεται μεγάλο για τη Γερμανία, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης σήμερα. Οι γερμανικές χαλυβουργίες πούλησαν 1 εκατ. τόνους χάλυβα στις ΗΠΑ το 2017. Οι δύο μεγαλύτερες της χώρας, ThyssenKrupp και Saltzgitter αρνήθηκαν πάντως να σχολιάσουν τις εξελίξεις σε σχετικό αίτημα του Reuters. Aισθητή παρουσία στις ΗΠΑ έχει βεβαίως και η ArcelorMittal, η κορυφαία χαλυβουργία του πλανήτη. 

Την ίδια ώρα περιορισμένος εκτιμά ότι θα είναι ο αντίκτυπος για τις τουρκικές χαλυβουργίες, η ένωση εξαγωγέων χάλυβα της χώρας. Οι ΗΠΑ αντλούν το 5% των εισαγωγών τους από την Τουρκία. 

Η έρευνα των ΗΠΑ για Ελλάδα και ακόμη πέντε χώρες 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει έρευνα αντιντάμπινγκ στην αγορά συγκολλημένων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου. Στο μικροσκόπιο τους έχουν μπει Ελλάδα, Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Κορέα και Τουρκία. 

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας, που καλύπτει χαλυβδοσωλήνες και σωλήνες άνθρακα, αναμένονται στις 5 Μαρτίου. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει υπολογίσει ότι το 2016 οι εισαγωγές τέτοιου είδους σωληνών από την Ελλάδα ήταν αξίας 70 εκατ. δολαρίων, από την Κορέα και την Τουρκία ανήλθαν στα 150,3 εκατ. και 116,1 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, από την Κίνα ήταν ύψους περίπου 139 εκατ. δολαρίων και από την Ινδία 26 εκατ. δολαρίων.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα