Οι επενδυτές τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο των μετοχών

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων οι ευρωπαϊκές
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 14:49
UPD:14:55
REUTERS/STAFF

Σε νέα χαμηλά δύο εβδομάδων υποχωρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα τύμπανα του εμπορικού πολέμου ηχούν δυνατά, στέλνοντας τους επενδυτές στα καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού. Έντονες είναι οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, όπου τα γερμανικά blue chips διολισθαίνουν σε χαμηλά έξι μηνών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,5% στις 14:45 ώρα Ελλάδος, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και 1,4%. Το σύνολο των κλάδων του κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται σφυροκόπημα. «Βουτιά» 6% κάνει η Fiat Chrysler, ενώ πτώση άνω του 2% παρουσιάζουν οι μετοχές των Volkswagen, Daimler, BMW και Pegeuot. 

Μεγάλες είναι επίσης οι απώλειες για χαλυβουργίες και μεταλλευτικές. Πτώση άνω του 2% καταγράφουν οι μετοχές των ArcelorMittal , Salzgitter και Norsk Hydro. Η κατασκευάστρια χαλύβδινων σωλήνων Tenaris υποχωρεί επίσης περίπου 1,5%. 

Ο Τραμπ μπορεί επισήμως να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του έως  τις 11 Απριλίου. Ο ίδιος, ωστόσο, επισημαίνει ότι θα το πράξει πιο σύντομα, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι κερδίζονται εύκολα». 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την εβδομάδα με πτώση άνω του 2%, ενώ για τον γερμανικό DΑΧ, που αυτή την ώρα υποχωρεί 2,2%, οι εβδομαδίες απώλειες είναι της τάξης του 4%. Το τελευταίο διήμερο ήταν για τις γερμανικές μετοχές το πιο σκληρό από τις αρχές Φεβρουαρίου. 

Ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρούν 1,8% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ μικρότερες είναι οι πιέσεις για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, που κυμαίνεται στο -1%.

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα