Ο Τραμπ πυροβολεί- οι αγορές αιμορραγούν

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 12:17
UPD:12:20
REUTERS/LUCAS JACKSON

Με την Ουάσινγκτον να ανάβει το φυτίλι του εμπορικού πολέμου, δεν άργησαν και οι φωτιές στις αγορές. Βαθύ κόκκινο δείχνουν σήμερα τα ταμπλό των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και Ασία, καθώς οι επενδυτές τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο, όπως έγινε αργά χθες το βράδυ και στη Wall Street. 

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση της τάξης του 1,4% στις 12:10 ώρα Ελλάδος, με τις χαλυβουγίες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Εντονότερες είναι οι ρευστοποιήσεις στη Φραγκφούρτη με τον DAX να υποχωρεί 2%. Πτώση 1,9% και για τον FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ακολουθεί με απώλειες 1,7%. Πιο συγκρατημένοι οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να παρουσιάζει πτώση μόλις 0,6%. 

Η προοπτική επιβολής δασμού 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση όλων των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., της Κίνας, του Καναδά και της Βραζίλίας. Όλοι δηλώνουν έτοιμοι για αντίποινα γεγονός, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύ εμπορικό πόλεμο, μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μάλιστα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την Ευρώπη. Η Γερμανία παλεύει ακόμη να συγκροτήσει κυβερνητικό συναπισμό, η Ιταλία οδεύει σε κάλπες και ίσως σε μία ρευστή πολιτική περίοδο και η Βρετανία συνειδητοποιεί τις πολλαπλές προκλήσεις του Brexit. 

Η απομάκρυνση από το ρίσκο των μετοχών οδηγεί πάντως τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχώρησε σήμερα σε χαμηλά πέντε εβδομάδων και του ιταλικού σε ναδίρ δύο εβδομάδων. 

Τριγμοί και στην Ασία

Το κύμα ρευστοποιήσεων είχε αρχίσει από νωρίς το πρωί στην Ασία. Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 έκανε «βουτιά» 2,5% και ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 3,3%. Ο δείκτης MSCI της περιοχής Ασίας Ειρηνικού είχε απώλειες 2,2% σε εβδομαδιαία βάση.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών δέχθηκαν σφυροκόπημα, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι μεταλλευτικές βιομηχανίες. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα