Ford: Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Ευρώπη

Μετά τη δήλωσή του CEO ότι η εταιρεία έχει πρόβλημα στη Β. Αμερική
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2006 13:29

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές της Ford Motor Co. στην Ευρώπη, μετά τη δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντής, Μπιλ Φορντ, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία έχει πρόβλημα στη Βόρειο Αμερική.

Οι μετοχές της υποχώρησαν 6 σεντς, έναντι του κλεισίματος στη 1 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα 8,21 δολ. η μία. Οι μετοχές της Ford έχουν υποχωρήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο στις ΗΠΑ 12%.

Η Ford, πρόκειται να ανακοινώσει το τρίτο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της σε πέντε χρόνια αυτόν τον μήνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο τη μείωση 30.000 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο 14 εργοστασίων στη Β. Αμερική έως το 2012. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής σε εσωτερικό έγγραφο, καθώς και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Newsweek χθες, είπε ότι η εταιρεία εργάζεται για την επιτάχυνση αυτού του προγράμματος.

Ο Μπιλ Φορντ, εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας, Χένρι Φορντ, έγινε CEO τον Οκτώβριο του 2001 και ανακοίνωσε το πρώτο σχέδιο της μείωση των θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο του 2002. Για το 2004 η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 3,49 δισ. δολαρίων. Πέρυσι, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 2 δισ. δολ. καθώς τα αντίστοιχα από τα δάνεια φορτηγών και επιβατικών αυτοκίνητων εξισορρόπησαν τις ζημίες της. Η Β. Αμερική είναι η μεγαλύτερη αγορά της Ford, όπου οι πωλήσεις των μεσαίων και μεγαλύτερων επιβατικών οχημάτων, μειώθηκαν.

Οι ζημίες της Ford συνεχίστηκαν το 2006, καθώς οι τιμές των καυσίμων επηρέασαν τις πωλήσεις των οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτω από τις προβλέψεις της διοίκησής της. Συνολικά, το σκέλος της εταιρείας στη Β. Αμερική είναι μη κερδοφόρο τα τελευταία επτά από τα οκτώ τρίμηνα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2006, οι καθαρές ζημίες τις εταιρείας ανήλθαν σε 1,44 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα