Στη σκιά του Πάουελ και πάλι οι αγορές

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 11:13
UPD:11:16
REUTERS/LUCAS JACKSON

Στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου επιστρέφει σήμερα ο Τζερόμ Πάουελ, για να μιλήσει αυτή τη φορά ενώπον των Γερουσιαστών για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, είναι στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών. Την προσοχή αποσπούν και τα οικονομκά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία στην Ευρώπη, τουλάχιστον, φαίνεται να είναι κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς. 

Ο νέος διοικητής της Federal Rererve στην πρώτη του κατάθεση στο Κογκρέσο, το βράδυ της Τρίτης, όχι μόνο δεν καθησύχασε τις αγορές, αλλά επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για τις αυξήσεις των επιτοκίων και τον αντίκτυπο, που αυτές θα έχουν σε πραγματική οικονομία και χρηματιστήριο. Όλοι λοιπόν περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει κάποια μεταβολή στη ρητορική ή το ύφος του κεντρικού τραπεζίτη, που θα μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα. 

Στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κυριαρχεί αυτή την ώρα το κόκκινο, ενώ νωρίτερα σημαντικές απώλειες είχε και το Χρηματιστήριο του Τόκιο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης πτώση 0,4% στις 378 μονάδες. Σφυροκόπημα δέχεται η WPP, με τη μετοχή της να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά 11,7% καθώς η διαφημιστική εταιρεία εμφάνισε τη χειρότερη επίδοσή της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Βουτιά» 6% κάνει η μετοχή της Carrefour, η οποία προέβη σε περικοπή μερίσματος και εξέδωσε μία επιφυλακτική πρόβλεψη για την κερδοφορία του 2018.  Στο -3,8% η Ζalando, της οποίας τα σχέδια να επεκταθεί σε δύο νέες αγορές μάλλον ανησύχησαν τους επενδυτές. 

Ανά την Ευρώπη, απώλειες 0,6% εμφανίζει ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ πτώση μεταξύ 0,2% και 0,3% παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο. 

H εικόνα στο Χ.Α.

Το αρνητικό κλίμα ακολουθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει πτώση 0,64% στις 830,31 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να είναι μόλις 4 εκατ. ευρώ. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν οι κλάδοι τροφίμων (-1,7%) και πετρελαίου(-0,7%). Στον αντίποδα ανοδικά κινούνται οι κλάδοι βιομηχανικών προϊόντων και ταξιδιών. 

Οι πιέσεις είναι ισχυρότερες για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί 0,8%, την ώρα που ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζει οριακή μόνο μεταβολή. 

 Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei 225 λύγισε υπό το βάρος του ισχυρού γιεν και τερμάτισε με πτώση σχεδόν 1,6%. Σε θετικό έδαφος παρέμειναν από την άλλη οι κινεζικές μετοχές. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα