Eπιστροφή στη φούσκα του dot.com;

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 08:06
UPD:11:31
REUTERS/LUCAS JACKSON

 

Σε μία περίοδο αναταραχής στις αγορές, ο τεχνολογικός κλάδος, που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς την τελευταία διετία, πέτυχε ένα νέο ορόσημο. Kαλύπτει και πάλι ποσοστό μεγαλύτερου του 25% στον δείκτη S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπευτικό της αμερικανικής αγοράς.

Σύμφωνα με την Bespoκe Investment Group αυτό είχε να συμβεί περισσότερο από 18 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος καλύπτει περίπου το 1/4 του δείκτη S&P 500 από την περίοδο, που άρχισε την Ημέρα των Ευχαριστιών του 1999 και διήρκεσε για ακριβώς ένα χρόνο» ανέφεραν αναλυτές της Bespoke σε σημείωμά τους στους επενδυτές.

«Το φράγμα του 25% έσπασε μάλιστα μόνο κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες της φούσκας του dot.com, όταν οι τιμές των τεχνολογικών εταιρειών είχαν εκτιναχθεί σε παράλογα επίπεδα» συμπλήρωσαν. 

Οι μετοχικές τιμές της Σίλικον Βάλει έχουν πράγματι παρουσιάσει εντυπωσιακή άνοδο μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το Νοέμβριο του 2016, παρά το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών για θέματα κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, διαχείρισης περιεχομένου και προσωπικών δεδομένων, αλλά και για υποθέσεις φοροαποφυγής.

Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με το 2000. Οι αποτιμήσεις τους, με βάση την αναλογία τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη (P/E), είναι πολύ πιο λογικές.  To P/E κυμαίνεται σήμερα κοντά στο 19 με 20, γεγονός που τις καθιστά «ακριβές», αλλά όχι φούσκες. Πριν από 18 χρόνια είχε εκτιναχθεί έως και το 60.

Σήμερα έχουμε να κάνουμε με κολοσσούς διεθνούς εμβέλειας , που παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενες προοπτικές, όπως οι Αpple, Google, Μicrosoft, Αmazon και Facebook. Πρόκειται για εταιρείες με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, έσοδα και κέρδη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σε τίποτα δεν θυμίζουν τις εταιρείες φαντάσματα που έκαψαν το 1999 - 2000 τους επενδυτές.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα