«Κόκκινος» ο Φεβρουάριος ύστερα από 15 μήνες ανόδου

ΑΓΟΡΕΣ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 16:38
UPD:16:41
REUTERS/LUCAS JACKSON

Η Wall Street και συνολικά οι διεθνείς αγορές ετοιμάζονται να αποχαιρετίσουν τον Φεβρουάριο με πληγές, μετά την πρώτη διόρθωση σε διάστημα δύο ετών, η οποία και «έκοψε» 4 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως. 

Για την αμερικανική αγορά οι απώλειες του Φεβρουαρίου είναι οι πρώτες μηνιαίες, ύστερα από ένα ανοδικό σερί δέκα μηνών. Η τελευταία φορά που οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν αρνητικό μηνιαίο απολογισμό ήταν τον Μάρτιο του 2017. Για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI Αll Country Index το σερί ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό, φτάνοντας τους 15 μήνες. 

Η διόρθωση ήρθε εν μέσω επιτάχυνσης του πληθωρισμού και σεναρίων για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Ο αντίκτυπος έγινε αρχικά αισθητός στις αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και Ευρώπης, με τις αποδόσεις να ακολουθούν την ανιούσα. Με τους επενδυτές να αντιλαμβάνονται ότι η εποχή του φθηνού δανεισμού φτάνει στο τέλος της, δεν άργησε να έρθει και η αιμορραγία στις αγορές μετοχών. 

Μετά τους ισχυρούς τριγμούς του πρώτου δεκαημέρου, είχαμε εικόνα ευρείας ανάκαμψης για τις μετοχές. Ωστόσο μετά τη χθεσινή ομιλία του διοικητή της FED, Tζερόμ Πάουελ, η νευρικότητα επέστρεψε.

Το άνοιγμα της συνεδρίασης της Wall Street βρήκε σήμερα τους δείκτες σε τροχιά συγκρατημένης ανόδου, μετά τις απώλειες της Τρίτης. Ωστόσο οι Dow Jones και S&P 500 παρουσιάζουν απώλειες 3,5% από τις αρχές του μήνα. 

Στην Ευρώπη περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των αγορών, οι δείκτες των περισσότερων μεγάλων χρηματιστηρίων αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες. Σε μηνιαία βάση ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχει σημειώσει πτώση 5%, ο DAX στη Φραγκφούρτη εμφανίζει απώλειες άνω του 6% και ο CAC 40 στο Παρίσι έχει υποχωρήσει λίγο περισσότερο από 3%. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα