Ινδονησία: Μείωση των επιτοκίων

Για την αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2006 09:40

ΣΤΗ μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, την τέταρτη κατά σειρά φέτος, με στόχο την τόνωση της οικονομίας που επιταχύνεται χωρίς να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 11,25%. Εννέα από τους 18 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεψαν τη μείωση του κόστους των πιστώσεων, η οποία άγγιξε τον Δεκέμβριο τα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών του 12,75%.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας λέει ότι έχει τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους, μετά τον διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων και την αύξηση των βασικών επιτοκίων πέρυσι, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση 50% των πωλήσεων αυτοκινήτων το επτάμηνο έως τον Ιούλιο. Το ράλι του νομίσματος της χώρας, ρουπία, από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών τον Αύγουστο του 2005, μείωσε επίσης το κόστος των εισαγωγών και ώθησε τον πληθωρισμό στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών.

Η ρουπία η οποία πέρυσι σημείωσε άνοδο 13,5%, σημείωνε άνοδο 0,04% φθάνοντας στις 9070 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:55 π.μ. στη Τζακάρτα.

Και η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης, όπου το μπατ έχει σημειώσει άνοδο 9,7% το τελευταίο δωδεκάμηνο, αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα αύριο τα επιτόκια δανεισμού στο 5%, σύμφωνα και με τους 15 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα