Oμόλογα: Η Ιταλία σε ρόλο πρωταγωνιστή

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 11:14
UPD:11:18
EPA/MATTEO BAZZI

Το spread ανάμεσα στις αποδόσεις των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων είχε ανοίξει αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες. 

Τα ιταλικά ομόλογα κλέβουν σήμερα την παράσταση στην αγορά κρατικού χρέους, ενόψει μεγάλης δημοπρασίας από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, η οποία και θα δοκιμάσει τις «ορέξεις» της αγοράς λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.

Το spread ανάμεσα στις αποδόσεις των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων είχε ανοίξει αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως εξηγούν αναλυτές στο Reuters το άνοιγμα της ψαλίδας φαίνεται να κατέστησε τα ιταλικά ομόλογα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές εκείνους, που επιλέγουν πιο βραχυπρόθεσμες στρατηγικές, επιζητούν γρήγορο κέρδος και δεν διστάζουν να ποντάρουν στο πολιτικό ρίσκο.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου να υποχωρεί για δεύτερη διαδοχική ημέρα, κατά 1,5 μονάδα βάσης, στο 2,09%.

Δεν είναι όμως μόνο η διάθεση για ρίσκο, που ευνοεί τα ιταλικά ομόλογα. Υπάρχουν και τεχνικοί παράγοντες, όπως οι αποπληρωμές κουπονιών άνω των 9 δισ. ευρώ, κυρίως για ιταλικό χρέος, που έρχονται μέσα στηνε βδομάδα. Αυτές αναμένεται να βοηθήσουν και τη νέα έκδοση ομολόγων, που έχει προγραμματίσει το ιταλικό δημόσιο για την Πέμπτη, με στόχο την άντληση 7,75 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τα ελληνικά ομόλογα αδυνατούν να ανακάμψουν, εν απουσία εξελίξεων, που θα μπορούσαν να ανοίξουν την «όρεξη» των επενδυτών. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας κυμαίνεται σήμερα, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, κοντά στο 4,4%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα