Η Comcast θέτει νέο εμπόδιο στα σχέδια Μέρντοχ για τη Sky

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 10:18
UPD:11:35
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

H  προσφορά της Comcast, που αντιστοιχεί σε 12,5 στερλίνες ανά μετοχή, είναι 16% υψηλότερη από εκείνη της 21st Century Fox του Μέρντοχ.

Αλλεπάλληλα εμπόδια συναντά μπροστά του ο Αυστραλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ, στην προσπάθειά του να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου συνδρομητικής τηλεόρασης Sky. Mετά το «φρένο» των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών στη συμφωνία, το οποίο ο επιχειρηματίας προσδοκούσε να ξεμπλοκάρει με σειρά υποχωρήσεων, ήρθε και ο νέος μνηστήρας. Η Comcast, ο αμερικανικός γίγαντας καλωδιακής τηλεόρασης, κατέθεσε αντιπροσφορά ύψους 22,1 δισ. στερλινών (περίπου 25 δισ. ευρώ) για τη Sky. 

H  προσφορά της Comcast, που αντιστοιχεί σε 12,5 στερλίνες ανά μετοχή, είναι 16% υψηλότερη από εκείνη της 21st Century Fox του Μέρντοχ. Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπράιαν Ρόμπερτς, αποφάσισε να διεκδικήσει τη Sky προκειμένου να την αναδείξει σε «πλατφόρμα ανάπτυξης» της Comcast στην Ευρώπη. Εάν το εγχείρημα ευοδοθεί ο αμερικανικός όμιλος, που έχει μεταξύ άλλων στον έλεγχό του το δίκτυο NBC και την Universal Pictures, θα ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην γηραιά ήπειρο. 

Η βρετανική αρχή Ανταγωνισμού 

Την κίνηση της Comcast φαίνεται να ενθαρρύνει και το επίμονο «όχι» των Βρετανών στον Μέρντοχ, o oποίος ελέγχει ήδη πλήθος μέσων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες για θέματα πλουραλισμού της ενημέρωσης και πολιτικής επιρροής. 

Τον Δεκέμβριο η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών έκρινε ότι ο 86χρονος μεγιστάνας έχει ήδη συγκεντρώσει στα χέρια του υπερβολική δύναμη και η περαιτέρω ενίσχυσή του, μέσω της απόκτησης επιπλέον 61% στον όμιλο Sky  θα υπονόμευε το δημόσιο συμφέρον. «Η εξαγορά θα προσέδιδε υπερβολικά μεγάλο έλεγχο επί παρόχων ειδήσεων σε όλους τους τύπους των μέσων και επομένως υπερβολική επιρροή στην κοινή γνώμη και την πολιτική ατζέντα». Επομένως «δημιουργεί ανησυχία για τον πλουραλισμό στην ενημέρωση και αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον» ανέφερε τότε η εταιρεία.  

Οι ανησυχίες της CMA για τον πλουραλισμό σίγουρα δεν είναι χωρίς βάση. Ήδη στον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ο Μέρντοχ ελέγχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες «Sun», «Times», «Sunday Times», «Wall Street Journal», ενώ διαθέτει ισχυρή παρουσία και στον χώρο του ραδιοφώνου. Η CMA υπολόγισε μάλιστα ότι τα ειδησεογραφικά μέσα του Μέρντοχ «θα παρακολουθούνταν, διαβάζονταν ή ακούγονταν από το 1/3 του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου και θα είχαν συνολικό μερίδιο στην κατανάλωση ειδησεογραφικού περιεχομένου αισθητά μεγαλύτερο απ’ όλους τους άλλους παρόχους ειδήσεων, με εξαίρεση το BBC». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα