Σωκ. Φάμελλος: Κεντρικός ο ρόλος των ιαματικών πηγών στην παραγωγική ανασυγκρότηση

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 16:34
UPD:16:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Κεντρικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας διαδιραματίζουν οι ιαματικές πηγές, ο θερμαλισμός και η γεωθερμία, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Φάμελλος,σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν το υπουργείο Οικονομίας και και η Enterprise Greece. 

«Για τον κλάδο των ιαματικών πηγών, των δομών ευεξίας και υγείας δημιουργείται ένα πολύ θετικό περιβάλλον, μιας και η χώρα μας βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, με ισχυρά αποθέματα σε επίπεδο διαθεσίμων, πλεονασμάτων και προϋπολογισμού και μια εξίσου ισχυρή διοίκηση, στιβαρή και αποδεκτή στην Ευρώπη και παγκόσμια, που επιβεβαιώνει την πορεία αυτή, αλλά και τη σταθερότητα των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Όπως είπε η έξοδος από το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο σε τραπεζικούς δείκτες και δημοσιονομικά χαρακτηριστικά. «Η χώρα μας αλλάζει παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, μιλάμε πια για την πραγματική οικονομία που έχει πραγματικό προϊόν και πραγματικές επενδύσεις, κάτι που δίνει μακροπρόθεσμες οικονομικές αποδόσεις, αλλά πιο σίγουρες κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες».

Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο υπουργός, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ισχυρών κανόνων ισονομίας, ισοτιμίας και διαφάνειας, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από ένα έντονα πελατειακό και κρατικοδίαιτο κράτος σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου του πυρήνα της Ευρωζώνης. Σημείωσε δε ότι «σημαντικές μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται στη χώρα μας, με πρόσημο παραγωγικό, που εντάσσονται και περιλαμβάνονται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που ο ΟΗΕ έχει καθορίσει ως το πλαίσιο της ανάπτυξης της παγκόσμιας κοινωνίας».

Το υπουργείο δημιουργεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, με στόχο όπως είπε ο κ. Φάμελλος, να επιταχύνει διαδικασίες, με γρήγορες αδειοδοτήσεις και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με στενή συνεργασία χωρίς διακρίσεις, ισότιμα, για όλους όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να εργαστούν στη χώρα μας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, θύμισε, έχουν γίνει βασικές τομές που σηματοδοτούν τη στροφή σε μια πραγματική μεταρρύθμιση και υποστήριξη της οικονομίας.  Πριν από δύο μήνες ολοκληρώθηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης Απορροής Ποταμών, δηλαδή η αναθεώρηση του υδατικού σχεδιασμού της Ελλάδας. Είναι ένας σχεδιασμός που καθυστερούσε έξι χρόνια και εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης η ΕΕ είχε θέσει αιρεσιμότητα σε πόρους 2,5 δισ. ευρώ.

Έργα άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης και όλα τα έργα των υδατικών πόρων δεν προχωρούσαν γιατί η Ελλάδα δεν είχε σχέδιο.  

Η επένδυση του Ελληνικού 

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, υπογράμμισε ότι «αποδεικνύει πως μπορούμε να κάνουμε ολοκληρωμένα βήματα και ταχύτατα». Μέσα σε ένα εξάμηνο,  όπως είπε, ολοκληρώθηκαν η έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης, της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο έλεγχος από όλες τις υπηρεσίες και η σύνταξη Π.Δ. που πήγε στο ΣτΕ και βγήκε ήδη γνωμοδότηση. «Αυτή η επιτυχία συνιστά μια πραγματική απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει,  λαμβάνοντας υπόψη τους αναπτυξιακούς πόρους που έχει και το περιβάλλον, και μάλιστα όχι υποτιμώντας τους, αλλά αναβαθμίζοντάς τους» τόνισε.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα