Τι απειλεί τις μετοχές

Βουτιά έως και 25% φοβούνται οι ειδικοί στη Wall Street
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 11:04
UPD:11:08
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Τι απειλεί τις μετοχές

 

H ανάκαμψη των μετοχών το τελευταίο διάστημα δεν καθησυχάζει τους ειδικούς, που φοβούνται ότι η διόρθωση δεν έχει ολοκληρωθεί.  Η μεγαλύτερη απειλή, ειδικά για τη Wall Street, κρύβεται στην αγορά κρατικού χρέους. Με την αγορά να ποντάρει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων διατηρούνται σε υψηλά τεσσάρων ετών και θα μπορούσαν να οδηγηθούν ακόμη υψηλότερα.

Το πιο πρόσφατο καμπανάκι έρχεται από την Goldman Sachs, η οποία στο βασικό σενάριό της για τις αγορές βλέπει άνοδο στο 3,25% για την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου μέσα στο 2018 και περιορισμένες απώλειες για τις αμερικανικές μετοχές.

Το δυσμενές σενάριό της, όμως, είναι πραγματικά σενάριο καταστροφής. Αυτό θέλει την απόδοση του δεκαετούς να εκτινάσσεται στο 4,5% έως το τέλος του έτους, προκαλώντας σοκ και ανεξέλεγκτη αιμορραγία στην αγορά μετοχών. Σε μία τέτοια περίπτωση, υπολογίζουν οι ειδικοί του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, οι αμερικανικές μετοχές θα μπορούσαν να κάνουν βουτιά 20% -25%.

Μία τέτοια εξέλιξη θα γύριζε τον δείκτη S&P 500 στα επίπεδα των 2.155-2.290 μονάδων από 2.747 μονάδες σήμερα. Στις 8 Φεβρουαρίου ο πλεόν αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς είχε διολισθήσει στο εφετινό ναδίρ των 2.581 μονάδων.

Η Goldman Sachs δεν είναι η μόνη, που βλέπει ένα τέτοιο σενάριο. Ο Μπράις Ντότι της Sit Investment Associates δηλώνει στο CNBC πως οι επενδυτές βρίσκονται «σε άρνηση» σχετικά με το πόσο μπορούν να αυξηθούν τα βασικά επιτόκια δανεισμού και κατά συνέπεια οι αποδόσεις των ομολόγων φέτος. Ο ίδιος υπολογίζει ότι μέσα στους επόμενους μήνες η απόδοση του δεκαετούς θα ανέλθει στο 4%, πυροδοτώντας αναταράξεις και στη Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Morgan Stanley προειδοποίησε πως οι αναταράξεις στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν μόνο το «ορεκτικό», ενώ και η Longview Economics χτύπησε καμπανάκι για νέο κύμα ρευστοποιήσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα