Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Νέα άνοδο αφίξεων σε όλους σχεδόν τους ευρωπαϊκούς προορισμούς αναμένει για το 2018 η European Travel Commission (ETC), σύμφωνα με σχετική μελέτη που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, ωστόσο οι ρυθμοί ανόδου θα είναι μάλλον χαμηλότεροι από ό,τι το 2017.
Όπως αναφέρει η μελέτη, η Ευρώπη ήταν η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις στο σύνολό τους. Οι ταξιδιωτικές αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά με το ποσοστό ανόδου να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ (8%). Στα ξενοδοχεία ο ρυθμός αύξησης των κρατήσεων ανήλθε στο 2,4%, ενώ η Μέση Τιμή Δωματίου (ADR) κινήθηκε ανοδικά κατά 1,2% σε σχέση με το 2017, με αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 3,6%. Αυτός είναι ένας δείκτης σαφής για την πορεία της ζήτησης ξενοδοχείων, αλλά και ένδειξη της εμπιστοσύνης στον κλάδο, σημειώνει η ETC.
Αναφορικά με το 2018 αναμένεται αύξηση των μετακινήσεων στους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η άνοδος της οικονομικής ανάπτυξης και η αύξηση του πλούτου, τονίζει η ETC, θα είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν κάθε αυξανόμενο κόστος. Ωστόσο ίσως οι ρυθμοί αύξησης να μην κινηθούν στα επίπεδα του 2017, τόσο από τις αγορές μακρινών αποστάσεων όσο και από τις κοντινές.
Στη συνέχεια η ETC αναλύει τις βασικές τάσεις για ταξίδια στην Ευρώπη κυρίως από τις μεγάλες «πηγές» προέλευσης τουριστών.
H οικονομική άνθηση της Ευρωζώνης, επισημαίνει, θα συνεχιστεί και το 2018, υποστηρίζοντας τη συνεχή ανάπτυξη των ταξιδιών. Οι αυξήσεις του κόστους θα αποτρέψουν ορισμένα ταξίδια στην περιοχή, ενώ το ισχυρότερο ευρώ θα καταστήσει επίσης πιο προσιτά τα ταξίδια των Ευρωπαίων σε προορισμούς μακρινών αποστάσεων εκτός Ευρώπης, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση για ενδοευρωπαϊκούς προορισμούς.
-Η ζήτηση των Βρετανών για ταξίδια εκτός της χώρας τους παρέμεινε ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, παρά την ασθενέστερη στερλίνα και τις πιο μετριοπαθείς οικονομικές επιδόσεις. Ωστόσο, λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του υψηλότερου κόστους αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μετακινήσεων εκτός Βρετανίας για το 2018.
-Η Ρωσία αναμένεται να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές «πηγές» για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί και πάλι, το ρούβλι φαινομενικά σταθεροποιήθηκε και η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να ωφελεί και την τάση για αύξηση των ταξιδιών στο εξωτερικό από τους Ρώσους πολίτες. Τα ταξίδια προς το εξωτερικό θα συνεχίζουν να ανακάμπτουν, όμως δεν θα φθάσουν ακόμη στα υψηλά επίπεδα παρελθόντων ετών. Σημειώνεται ότι το 2017 όλοι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί εκτός της Βουλγαρίας εμφάνισαν άνοδο αφίξεων από τη Ρωσία. To 2016, εκτός Ρωσίας ταξίδεψαν 19,5 εκατ. τουρίστες και στην Ευρώπη έφτασαν τα 14,5 εκατ. Εξ αυτών 4,59 εκατ. προτίμησαν τη νότια Ευρώπη. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις από τη Ρωσία στη χώρα μας ήταν 588,7 χιλιάδες το 2017 και 595,5 χιλιάδες το 2016.
-Η αύξηση των ταξιδιών από τις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί ως έναν βαθμό λόγω ασθενέστερου δολαρίου και αυξανόμενου κόστους για τα διατλαντικά ταξίδια. Το 2017 μόνο τρεις ευρωπαϊκοί προορισμοί εμφάνισαν μείωση των αφίξεων από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία (27,7%), το Μονακό και η Βρετανία. Οι Αμερικανοί που ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2016 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ανήλθαν σε 104,4 εκατ. και εξ αυτών στην Ευρώπη ταξίδεψαν 26,8 εκατ. Τη νότια Ευρώπη την προτίμησαν 6,96 εκατ., ενώ σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στη χώρα μας οι αφίξεις από τις ΗΠΑ ανήλθαν στις 778,6 χιλιάδες το 2016 και στις 864,9 χιλιάδες το 2017.
-Η άνοδος των αφίξεων από την Κίνα θα παραμείνει ισχυρή και κατά προσέγγιση συνεπής με τη μέση αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια (αν και βραδύτερη από την εξαιρετική αύξηση που σημειώθηκε το 2017). Αυτό συμβαίνει παρά την πιο συγκρατημένη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και το αυξανόμενο κόστος. Ο αριθμός των νοικοκυριών μεσαίας τάξης και της κατηγορίας ταξιδιών θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Κίνα και θα πρέπει να παραμείνει μία από τις ταχύτερες αγορές μακρινών αποστάσεων για ταξίδια στην Ευρώπη κατά την περίοδο τουρισμού Ε.Ε. - Κίνας. Το 2017 όλοι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί επωφελήθηκαν από μια αύξηση των αφίξεων Κινέζων τουριστών, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο αφίξεων να εμφανίζει η Σερβία (177,9%). Μία ευρωπαϊκή χώρα, η Ιταλία, εμφάνισε μείωση των αφίξεων Κινέζων τουριστών κατά 22,2%.
Ρεκόρ ανόδου το 2017
Σημειώνεται πως η Ευρώπη σημείωσε ρεκόρ ανόδου στις ταξιδιωτικές αφίξεις (8%) το 2017. Πρόκειται για μία αύξηση τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι του 2016 και υψηλότερη επίσης του παγκόσμιου μέσου όρου (7%). Η γηραιά ήπειρος υποδέχτηκε πέρυσι 671 εκατομμύρια ταξιδιώτες, εδραιώνοντας για οκτώ συνεχόμενες χρονιές τη θέση της ως κορυφαίου προορισμού παγκοσμίως. Η δυναμική ανάπτυξης ενισχύθηκε από την οικονομική ανάπτυξη περιοχών που αποτελούν «πηγές» τουριστικού ρεύματος, αλλά και από την ισχυρή ανάκαμψη προορισμών που το 2016 είχαν επηρεαστεί αρνητικά από τρομοκρατικά γεγονότα (π.χ. Βέλγιο, Γαλλία και Τουρκία).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους μισούς προορισμούς εμφάνισαν άνοδο αφίξεων άνω του 10%. Η Τουρκία με 28% αύξηση στις ξένες αφίξεις παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη έπειτα από χρόνια πτώσης, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας. Η Ισλανδία (24%) ήταν επίσης από τους μεγάλους κερδισμένους, με την κυβέρνησή της όμως να λαμβάνει μέτρα κατά του «overtourism». Οι προορισμοί στη νότια Ευρώπη είχαν επίσης διπλάσιο ρυθμό ανόδου των αφίξεων, όπως το Μαυροβούνιο (19%), η Σερβία (18%), η Μάλτα (16%), η Σλοβενία και η Κύπρος (15%).
Η Φινλανδία παρουσιάζει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης (14%), ο οποίος ενισχύθηκε από τις μεγάλες αγορές της Ασίας όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Επίσης προορισμοί όπως η Κροατία (+14%) και η Πορτογαλία (+12%) παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη προς το τέλος του έτους. Η Κροατία οφείλει την επιτυχία της σε σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό, ενώ αργότερα επωφελήθηκε από τις βελτιωμένες αεροπορικές συνδέσεις ιδίως μακρινών αποστάσεων. Η Ισπανία (+9%) παρουσίασε επίσης ισχυρά αποτελέσματα παρά τις πολιτικές εντάσεις στην Καταλονία. Άνοδο 9% στις διεθνείς αφίξεις παρουσίασε το 2017 και η Ελλάδα.