Stora Enso: Τριπλάσιες εκτάσεις δασών στην Κίνα

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2006 08:48

ΣΧΕΔΙΑ για τον τριπλασιασμό της δασικής της περιουσίας στην Κίνα, κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χάρτου στον κόσμο, Stora Enso Oyj, καθώς η αύξηση της ζήτησης του προϊόντος, προκαλεί ελλείμματα των πρώτων υλών στη χώρα.

Η Stora σκοπεύει να αυξήσει τις εκτάσεις δασών στα 160.000 εκτάρια (395.360 acres) έως το 2010, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σκέλους της, στην Κίνα. Ο πολτός, μίγμα ξύλου και χημικών, είναι η πρώτη ύλη του χάρτου που χρησιμοποιείται στα γραφεία, στους καταλόγους, τα βιβλία και τα ιλουστρασιόν περιοδικά.

Η Κίνα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά χάρτου στον κόσμο, ώθησε τη Stora και τις ανταγωνίστριές της, όπως την Oji Paper Co., να επενδύσουν περίπου 3 δισ. δολ. σε μηχανές ταχείας παραγωγής χάρτου το περασμένο έτος. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών πολτού σε ποσοστό 21%, καθώς η Κίνα ψάχνει απεγνωσμένα για φυτικές ίνες και άχρηστο χαρτί για να τροφοδοτήσει τις μονάδες της.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους η Κίνα εισήγαγε 3,28 εκατ. τόνους πολτού, 3,1% περισσότερο από το 2005, σύμφωνα με τα τελωνεία της χώρας. Σύμφωνα με την Global Trade Atlas, πέρυσι εισήγαγε κατά πάσα πιθανότητα 16 εκατ. τόνους άχρηστο χαρτί.

Η Stora, η οποία συμφώνησε τον περασμένο μήνα να αγοράσει δύο εργοστάσια παραγωγής χάρτου στη Βραζιλία από την International Paper Co., επεκτείνει την παραγωγή της σε περιοχές με χαμηλότερο εργατικό κόστος, με στόχο να αντιμετωπίσει την πτώση των τιμών χάρτου, καθώς αυξάνεται το κόστος των πρώτων υλών. Η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο, μετά από ζημίες που εμφάνισε πέρυσι.

Η Stora έχει δικαιώματα σε 60.000 εκτάρια δάσους στα νότια της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων και 35.000 εκταρίων με ευκαλύπτους. Στόχος της, είναι η αύξηση της έκτασης στα 160.000 εκτάρια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 30 Αυγούστου.

Η Oji Paper, η μεγαλύτερη βιομηχανία χάρτου της Ιαπωνίας, θα κατασκευάσει εργοστάσιο αξίας 2 δισ. δολ. στα ανατολικά της Κίνας, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερή της επένδυση στο εξωτερικό.

Η UPM-Kymmene Oyj, η τρίτη σε μέγεθος του κλάδου, έθεσε σε λειτουργία πέρυσι στην επαρχία Τζιανγκζού της Κίνας, μηχάνημα για την επεξεργασία χάρτου, αξίας 470 εκατ. δολαρίων.

Η Inner Mongolia Blue Sky Paper Ltd. κατασκευάζει έργο που θα παράγει ετησίως 800.000 τόνους έτοιμου χάρτου, σύμφωνα με την κλαδική έκδοση χάρτου της Κίνας, Pulp and Paper Week.

Οι μετοχές της Stora Enso σημείωσαν χθες απώλειες 0,3%, φθάνοντας στα 12,19 ευρώ η μία. Συνολικά πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 9,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα