Lukoil: Επενδύσεις 100 δισ. δολ. σε ΗΠΑ και Τουρκία

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2006 12:11
UPD:15:01

ΠΟΣΟΝ πλέον των 100 δισ. δολ. μέσα σε 10 χρόνια, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής της, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε διϋλιστήρια, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία, μετά την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου κατά 60% μέσα σε δύο χρόνια, θα επενδύσει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, OAO Lukoil.

Η Lukoil, που παράγει το 2,2% του παγκόσμιου πετρελαίου, θα δαπανήσει το 35% των κεφαλαίων αυτών στη διΰλιση και το μάρκετινγκ, σύμφωνα με τον Νμίτρι Ντολγκόφ, σήμερα στη Μόσχα. Τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας στο εξωτερικό περιλαμβάνουν την αγορά και κατασκευή διϋλιστηρίων στις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Καζακστάν και την Ολλανδία, όπως δήλωσε σήμερα στη Σιγκαπούρη ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Βαλερί Γκολοβούσκιν.

Η εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 18% στην ConocoPhillips, επιταχύνει την ανάπτυξή της εκτός Ρωσίας, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνει τους φόρους για την παραγωγή και την εξαγωγή αργού πετρελαίου και εντείνει τους ελέγχους στην τοπική βιομηχανία. Η Lukoil σκέφτεται να δημιουργήσει ένα ακόμη διϋλιστήριο στη Ρωσία και να επεκτείνει τα διϋλιστήριά της στο εξωτερικό, με μονάδες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη συνάντηση για τους επενδυτές στη Ν. Υόρκη στις 18 Οκτωβρίου.

Τον Δεκέμβριο η Lukoil συμφώνησε στην εξαγορά της Nelson Resources Ltd., η οποία αντλεί πετρέλαιο στο Καζακστάν, αντί του ποσού των 2 δισ. δολ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που έκανε ποτέ ρωσική εταιρεία στο εξωτερικό.

Επίσης έχει πει ότι ενδέχεται να αγοράσει το περιφερειακό δίκτυο λιανικής πώλησης της ΟΑΟ Yukos Oil Co., εάν τα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης εταιρείας, βγουν σε πλειστηριασμό. Στα σχέδιά της εντάσσεται η έναρξη της δραστηριοποίησής της σε πετρελαιοπηγή του Ιράκ.

Οι μετοχές της Lukoil σημείωναν απώλειες 0,8%, φθάνοντας στα 85,20 δολ. η μία στις 12:03 μ.μ. στη Μόσχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα