Το εμπόριο οδηγεί τη γερμανική οικονομία

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 15:53
UPD:15:55
REUTERS/FABIAN BIMMER

Το εξωτερικό εμπόριο ακολουθεί να είναι κινητήριος δύναμη της γερμανικής οικονομίας, όπως αποκαλύπτουν τα επιμέρους στοιχεία για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.  Η τάση αυτή δεν αποκλείεται να φέρει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμέτωπη με νέα πυρά- εντός και εκτός κοινότητας- για το εμπορικό πλεόνασμά της. 

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε 0,6% το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,7%, ενώ οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 2%. Υπολογίζεται έτσι ότι το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλε το τελευταίο τρίμηνο του 2017 κατά 0,5 ποσοσταιαίες μονάδες στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.  

Από την άλλη η ιδιωτική κατανάλωση, που τα τελευταία χρόνια είχε επίσης αναδειχθεί σε πυλώνα της οικονομίας, έμεινε στάσιμη το συγκεκριμένο διάστημα. Το ίδιο συνέβη και τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις, ενώ  οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη κατά 0,1 μονάδα. 

Yπάρχουν πάντως προσδοκίες για ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στο τρέχον τρίμηνο, καθώς ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001. Το ηθικό των επιχειρήσεων, όπως έδειξε χθες ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ιfo, αν και έχει καμφθεί ελαφρά το Φεβρουάριο, παραμένει σε γενικές γραμμές ακμαίο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα