Έμπιστος του Σι το φαβορί για την κινεζική κεντρική τράπεζα

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 15:37
UPD:15:42
EPA/FRED DUFOUR / POOL

Ο Σι Τζινπίνγκ προωθεί έναν ευρύτερο ανασχηματισμό μετά το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, αναβαθμίζοντας τους κύριους συμμάχους του, ώστε να προωθήσει το όραμά του για μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. 

Ο Λίου Χε, οικονομολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ και έμπιστος σύμβουλου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, έχει αναδειχθεί στο φαβορί για τη θέση του διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ο Λίου θα αντικαταστήσει, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο τρεις πηγές, τον 70χρονο Ζου Σιαοτσουάν στο τιμόνι της κινεζικής κεντρικής τράπεζας. Δεν αποκλείεται δε να διατηρήσει τον τίτλο του κορυφαίου οικονομολόγου του Σι ή και να αναλάβει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αρμοδιότητα την εποπτεία της οικονομίας. 

Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί θα αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς αξιωματούχους, που είχε ποτέ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Ο Σι προωθεί έναν ευρύτερο ανασχηματισμό μετά το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, αναβαθμίζοντας τους κύριους συμμάχους του, ώστε να προωθήσει το όραμά του για μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. 

Για την θέση του κεντρικού τραπεζίτη είχαν δει διάφορες πληροφορίες το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, αλλά το σενάριο του διορισμού του Λίου συγκεντρώνεται πλέον τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Τον τελικό λόγο θα έχει ο Κινέζος πρόεδρος. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα