Στο προσκήνιο και πάλι οι ελληνικές εξαγωγές

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2006 13:45

«Οι εξαγωγές αγαθών βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. Η ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών στο 2005 που συνεχίζεται εντονότερη και εφέτος, έχει προκαλέσει την αντιστροφή δύο δυσμενών τάσεων των τελευταίων ετών: Πρώτον τη συνεχή μείωση του ποσοστού που κάλυπταν οι εισπράξεις από τις εξαγωγές αγαθών σε σχέση με τις δαπάνες για τις εισαγωγές και δεύτερον, τη μείωση επίσης του ποσοστού που κάλυπταν οι εξαγωγές αγαθών σε σχέση με τις εξαγωγές υπηρεσιών».

Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πορεία της εξαγωγικής δραστηριότητας και τις προοπτικές της.

Η κ. Σακελλαρίδη ανέφερε, ότι, παρά την ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών κατά 13,1% στο 2005 και κατά 22,2% ως τώρα κατά το τρέχον έτος, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξής τους, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ασταθέστερες εξαγωγές υπηρεσιών παρέμειναν στάσιμες τόσο κατά το 2005, όσο και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

«Για την αξιοποίηση των υφιστάμενων μεγάλων δυνατοτήτων, η πολιτική της εξωστρέφειας πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αποκτήσει πιο συστηματικό χαρακτήρα με συγκεκριμένο σχεδιασμό και σαφώς προσδιορισμένους στόχους».

«Ο συντονισμός της πολιτικής στον εξαγωγικό τομέα δεν πρέπει να εξαντλείται στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών. Χρειάζεται σε όλους τους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται η εξαγωγική πολιτική η ενεργός σύμπραξη και η άμεση συνεργασία με τους φορείς της εξαγωγής».

«Για την επίτευξη των προαναφερόμενων επιδιώξεων πιστεύουμε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά η οργανική συνεργασία με τους φορείς της εξαγωγής οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις εξαγωγές Γι’ αυτό και θα πρέπει να ανατεθούν σ’ αυτούς προς υλοποίηση σχετικά προγράμματα με βάση, εκτός των άλλων και τον γενικότερο προγραμματισμό για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Δ΄ ΚΠΣ».

Ειδικότερα είναι σκόπιμο να γίνουν τα εξής:

* Η ενθάρρυνση με συγκεκριμένα μέτρα της παραγωγής νέων προϊόντων που να καλύπτουν τις νέες μορφές ζήτησης και τις αυξημένες καταναλωτικές απαιτήσεις και ειδικότερα προϊόντων έντασης τεχνολογίας και έντασης ειδικευμένης εργασίας.

* Η ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική ενημέρωση των διεθνών αγορών.

* Η δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών θεσμών όπως ένα Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα Ανάπτυξης που θα αποτελεί μέσο σύνδεσης της αναπτυξιακής συνεργασίας με την πολιτική της εξαγωγικής διπλωματίας και την ίδρυση επιχειρηματικών κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

* Η ενθάρρυνση με συγκεκριμένους τρόπους των ελληνικών επιχειρήσεων για την πραγματοποίηση διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών.

* Η ενίσχυση και η διεύρυνση των επιτυχημένων πρωτοβουλιών της οικονομικής διπλωματίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα