Θωρακισμένη η Ιταλία στις αγορές χρέους

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 13:06
UPD:13:07
REUTERS/TONY GENTILE

Με το χρέος της χώρας να έχει σκαρφαλώσει στα 2,3 τρισ. ευρώ ή στο 132% του ΑΕΠ και τις κάλπες να πλησιάζουν οι επενδυτές βάζουν στο στόχαστρο τα ομόλογα της Ιταλίας. Ωστόσο η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ έχει φροντίσει να θωρακιστεί έναντι αυξήσεων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η Ιταλία έχει αξιοποιήσει επαρκώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, παρατείνοντας τη μέση ωρίμανση των ομολόγων της και μειώνοντας τις πληρωμές τόκων. Έχει καταστεί έτσι λιγότερο ευάλωτη στις όποιες δυσμενείς αλλαγές στο κλίμα των αγορών. 

«Εάν οι αυξήσεις στις αποδόσεις είναι σταδιακές, η Ιταλία θα συνεχίσει να εκδίδει χρέος με χαμηλό επιτόκιο» σχολιάζει στο πρακτορείο ο Marchel Alexandrovich οικονομολόγος της Jefferies στο Λονδίνο. «Οι πληρωμές των τόκων του χρέους ως ποσοστό του ιταλικού ΑΕΠ προβλέπεται να συνεχίσουν να υποχωρούν για αρκετά χρόνια ακόμη» συμπληρώνει.

Από την πλευρά του ο  Lorenzo Codogno, ιδρυτής της LC Macro Advisers και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών σχολιάζει πως «το να στοιχηματίζει κανείς κατά της Ιταλίας αποδείχθηκε εσφλαμένη κίνηση αρκετές φορές στο παρελθόν». 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις για την ιταλική οικονομία. Εξακολουθεί να παρουσιάζει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά και το αγκάθι των κόκκινων δανείων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα