H υπόθεση Ρίμσεβιτς επί τάπητος στη συνάντηση της ΕΚΤ

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 15:21
UPD:15:25
EPA/Valda Kalnina

Oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέρχονται σήμερα στη Φραγκφούρτη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην οικονομία και τις αγορές, αλλά και το φλέγον ζήτημα των ημερών: τις κατηγορίες διαφθοράς, που αντιμετωπίζει ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, Ίλμαρ Ρίμσεβιτς.

Αν και η υπόθεση δεν  είναι στην επίσημη ατζέντα, είναι βέβαιο ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα συζητήσουν το θέμα, τουλάχιστον στο δείπνο, που θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει αποφύγει να σχολιάσει δημοσίως την υπόθεση, καθώς θέλει να έχει στην κατοχή του περισσότερες πληροφορίες. 

Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δίλημμα. Υπήρχαν σκέψεις να προειδοποιήσει τη Λετονία να σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γυρίσει "μπούμερανγκ" αν θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει σε μία νομική διαδικασία. 

Ο Ρίμσεβιτς δεν θα δώσει το "παρών" στη Φραγκφούρτη. Στη συνάντηση συμμετέχει η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Ζόγια Ράζμουσα, η οποία πάντως δεν έχει προς το παρόν δικαίωμα ψήφου επί αποφάσεων. Η κυβέρνηση πιέζει τον Ρίμσεβιτς να παραιτηθεί, για να ορίσει νέο διοικητή. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα