Έτοιμη η μεγάλη εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 10:07
UPD:10:14
EPA/JOHN G. MABANGLO

Η συμφωνία περιορίζει δραστικά ή και καταργεί πλήρως δασμούς στο εμπόριο 12 οικονομιών, οι οποίες καλύπτουν αθροιστικά το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με μέγεθος 10 τρισ. δολαρίων. Εάν συμμετείχαν οι ΗΠΑ το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία θα εκτινασσόταν στο 40%.

H οριστική εκδοχή της συμφωνίας- σταθμού για την απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των ταχύτατα αναπτυσσόμενων οικονομιών του Ειρηνικού (TTP) δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα. Υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο έτος ή το αργότερο στις αρχές του 2019, με τις συμμετέχουσες χώρες να διαμηνύουν ότι η αποχώρηση του μεγαλύτερου μέλους της αρχικής συμφωνίας, των ΗΠΑ, δεν θα σταθεί εμπόδιο στα δικά τους σχέδια. Είναι το πρώτο μεγάλο εμπορικό βήμα, που αποκαλύπτει τις προσδοκίες των οικονομιών της περιοχής να καλύψουν το κενό, που αφήνει η αμερικανική στροφή σε προστατευτισμό και απομονωτισμό. 

Περισσότερες από 20 προβλέψεις καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν στην τελική μορφή της συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί στη Χιλή στις 8 Μαρτίου. Η συμφωνία περιορίζει δραστικά ή και καταργεί πλήρως δασμούς στο εμπόριο 12 οικονομιών, οι οποίες καλύπτουν αθροιστικά το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με μέγεθος 10 τρισ. δολαρίων. Εάν συμμετείχαν οι ΗΠΑ το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία θα εκτινασσόταν στο 40%. 

Τον περασμένο μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη συμφωνία, εάν ελάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι θα αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες τους για τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο αυτό να συμβεί, τουλάχιστον μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ενδιαφέρον για συμμετοχή είχε εκφράσει στο παρελθόν  και η Κίνα, αλλά είναι επίσης δύσκολη μία τέτοια εξέλιξη. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα