Του Γιάννη Κανουπάκη
Ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρεί ο ΣΕΒ το γεγονός οτι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αν και συνεισφέρουν στο 87% της μισθωτής απασχόλησης, εξακολουθούν να αποκλίνουν απο τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε ολους τους επιμέρους δείκτες μεγέθους και αποδοτικότητας.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης ΣΕΒ- ΕΥ με τίτλο «Διαδρομές επιχειρηματικής μεγέθυνσης.Η διεθνής εμπειρία και οι ελληνικές ΜμΕ», που παρουσιάστηκε σήμερα, ο ΣΕΒ προτείνει τη μετάβαση από τις πολιτικές για το μικρό μέγεθος που εφαρμόζει η Ελλάδα σε «πολιτικές μεγέθυνσης», ανάλογες των ευρωπαϊκών πρακτικών. Αυτές, όπως επισημαίνει θα διασφαλίσουν καλυ΄τερα την επιβίωση και θα προσφέρουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το Σύμφωνο για τις Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις έχει κεντρικό στόχο τη δημιουργία 8.000 περισσότερων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έως το 2025. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ πρόκειται για ρεαλιστικό στόχο, που αντιστοιχεί σε αύξηση των ΜμΕ κατά 2%, από 3% στο 5%, έναντι 7% επί του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ε.Ε.
Όπως επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος, εκετελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, «η επιδιωκόμενη ανάπτυξη προϋποθέτει την κινητοποίηση όλων των υγειών, παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις συνεισφέρουν στο 87% της μισθωτής απασχόλησης. «Είναι όμως ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι συνεχίζουν σήμερα να αποκλίνουν από τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες» προειδοποίησε.