Ομόλογα: Ηρεμία μετά την καταιγίδα

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 10:55
UPD:11:17
REUTERS/JOSE MANUEL RIBEIRO

Τάσεις σταθεροποίησης επικρατούν σήμερα στην αγορά κρατικών ομόλογων της Ευρωζώνης, αν και οι προσδοκίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού και πιο περιοριστική νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αναμένεται να διατηρήσουν σε κλοιό πιέσεων τα ομόλογα το προσεχές διάστημα.

Πιο νευρικό είναι το κλίμα στην αμερικανική αγορά, όπου οι αποδόσεις του δεκαετούς κρατικού ομολόγου ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν την εβδομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. 

Η απόδοση του γερμανικού Bund (10ετες) είναι αυτή την ώρα σταθερή στο 0,76%, αν και πολύ κοντά στα υψηλά 2,5 ετών, ενώ η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου κυμαίνεται στο -0,49%. Την Πέμπτη είχε φτάσει έως και -0,47%, τα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2016. 

Σταθερή η εικόνα και για το ελληνικό δεκατές ομόλογο, ενόψει της αξιολόγησης του Fitch, που αναμένεται  το βράδυ. Ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με B- και θετική προοπτική. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο S&P αναβάθμισε το αξιόχρεό μας για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. 

Στις ΗΠΑ η απόδοση του δεκαετούς σταθεροποιείται σήμερα το πρωί κοντά στο 2,9%, σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά τεσσάρων ετών, έχοντας  ενισχυθεί κατά 50  μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου ήρθε το τελευταίο δεκαήμερο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα