Σε υψηλά επτά ετών η "όρεξη" της Κίνας για αμερικανικό χρέος

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 10:06
UPD:10:12
REUTERS/HYUNGWON KANG

Η Κίνα αύξησε πέρυσι τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και δη με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας επταετίας, σε μία ένδειξη ότι η "όρεξή" της για αμερικανικό χρέος παραμένει ανθεκτική. Μένει να φανεί για πόσο ακόμη, καθώς η υποτίμηση του δολαρίου έναντι του γιουάν καθιστά τη συγκεκριμένη επένδυση ολοένα και λιγότερο ελκυστική.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Κίνα παρέμεινε και πέρυσι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, διευρύνοντας μάλιστα την διαφορά της από την Ιαπωνία, η οποία περιόρισε την έκθεσή της στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η αξία των κινεζικών τοποθετήσεων σε αμερικανικά ομόλογα αυξήθηκε κατά 126,5 δισ. δολάρια, φθάνοντας στα 1,18 τρισ. δολάρια το Δεκέμβριο. Αντιθέτως οι τοποθετήσεις της Ιαπωνίας συρρικνώθηκαν για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, στα 1,06 τρισ. δολάρια. Ένα χρόνο νωρίτερα βρίσκονταν στα 1,09 τρισ. δολάρια.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν πως, προς το παρόν τουλάχιστον, το Πεκίνο δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή πολιτικής απέναντι στο αμερικανικό χρέος, παρά τις κλιμακούμενες εμπορικές αντιπαραθέσεις με την Ουάσινγκτον.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις κατά της ισχυρότερης αναδυόμενης οικονομίας του πλανήτη, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβραδύνουν τις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν ένα ισχυρό επιχείρημα, καθώς το δολάριο υποτιμήθηκε πέρυσι 9% έναντι του καλαθιού με τους μεγάλους ανταγωνιστές του. Η τάση αυτή συνεχίζεται και φέτος,. Μάλιστα το γιουάν έχει ανατιμηθεί 2,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τις αρχές του 2018.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα