Χιλή: Μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

Μετά την απεργία στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2006 12:39

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ από τα επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο το εμπορικό πλεόνασμα της Χιλής, καθώς η απεργία στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού του κόσμου, στα βόρεια της χώρας, μείωσε την παραγωγή.

Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε στο 1,84 δισ. δολ. από 2,65 δισ. δολ. τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Χιλής, στο Web site της. Το πλεόνασμα ήταν χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των 10 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 1,9 δισ. δολάρια.

Ωστόσο το εμπορικό πλεόνασμα της Χιλής παρέμεινε κατά 1/5 υψηλότερο τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, εξ αιτίας της ανόδου των τιμών του χαλκού, του κύριου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας. Οι εξαγωγές μειώθηκαν στα 5,08 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 3,24 δισ. δολ., από 2,9 δισ. δολ. τον Ιούλιο.

Ο χαλκός υποχώρησε 3,15 σεντς, ποσοστό 0,86$, φθάνοντας στα 3,6480 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 11:08 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Οι τιμές του μετάλλου σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο πέρυσι.

Το νόμισμα της Χιλής, πέσο, υποχώρησε 0,32%, στα 541,30 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Αυγούστου. Φέτος βρίσκεται 5,41% χαμηλότερα και έχει τις έβδομες χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 70 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα