Αρχίζει ο έκτος κατά σειρά κύκλος του προγράμματος στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας egg - enter.grοw.go, από τη Eurobank και το Corallia.
Ο νέος κύκλος εγκαινιάζει μία ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών που απευθύνεται στις νέες επιχειρήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια ενώ θεσμοθετεί νέα κριτήρια και βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την ένταξη στο Πρόγραμμα, στα πρότυπα των πλέον σύγχρονων οικοσυστημάτων διεθνώς.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Σταύρο Ιωάννου, η τράπεζα με τη συνεργασία και του Corallia, προχώρησε στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος χρηματοδοτικών επιλογών που θα εμπλουτίζεται όσο θα σταθεροποιείται η κατάσταση στην οικονομία. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα αναστρέψουν το φαινόμενο brain drain, θα δημιουργήσουν κίνητρα επιστροφής στην Ελλάδα των χιλιάδων ταλέντων που έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και, παράλληλα, θα επιτρέψουν στους νέους επιχειρηματίες να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στο μηχανισμό της οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε.
Απ' την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Corallia Βασίλειος Μακιός «η πρωτοβουλία αποτελεί πλέον μια εδραιωμένη σχολή επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Φέτος, θέτουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη επιχειρώντας ποιοτικές βελτιώσεις τόσο σε επίπεδο παροχών και υπηρεσιών όσο και ευκαιριών διασύνδεσης εντός και εκτός ελληνικών συνόρων που προσφέρουμε στις νέες επιχειρήσεις».
Τις ποιοτικές βελτιώσεις που περιλαμβάνει η προκήρυξη του 6ου κύκλου του egg τόσο ως προς τις παροχές προς τους συμμετέχοντες όσο και προς τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής, παρουσίασε ο Chief Development & Operations Officer του Corallia Νικόλαος Βογιατζής, ενώ η Programme Manager του egg Ρούλα Μπαχταλιά, παρουσίασε τον απολογισμό των πέντε προηγούμενων κύκλων καθώς και το πρόγραμμα εξωστρέφειας του οικοσυστήματος.
Στον 6ο κύκλο του egg, παρακολουθώντας τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά, δίνεται στους νέους επιχειρηματίες η δυνατότητα να αξιοποιήσουν και νέα κανάλια χρηματοδότησης, και παράλληλα, με βάση την εμπειρία από τους προηγούμενους κύκλους και το μοντέλο που ακολουθείται διεθνώς, βελτιώνονται περαιτέρω τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος.
Η ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών περιλαμβάνει:
- Δυνατότητα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative) στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του Προγράμματος.
- Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης και μακροπρόθεσμα δάνεια.
Η Eurobank προτίθεται να συμμετάσχει σε 2 funds του EquiFund, της επενδυτικής πλατφόρμας η οποία επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF). Μέσω των δύο funds θα μπορούν να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά
α) επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες στο ξεκίνημά τους (ομάδες Beyond Hackathon & EGG) και
β) εταιρείες που «γεννιούνται» μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.
Από τον προσεχή Μάιο, μέσω του Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities, οι νέες επιχειρήσεις θα μπορούν να αναζητούν χρηματοδότες και μέσω του Crowd Equity Funding.
Οι επιχειρηματικές ομάδες υποστηρίζονται περαιτέρω μέσω των χρηματικών βραβείων Eurobank.
Στο πλαίσιο των βελτιώσεων που περιλαμβάνει η προκήρυξη του 6ου κύκλου, διευρύνεται στα τρία (3) χρόνια από δύο (2) που ίσχυε έως τώρα, ο χρόνος ζωής που μπορεί να έχει μια εταιρεία για να συμμετάσχει στο egg και παράλληλα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα ο μέγιστος αριθμός των ατόμων ανά συμμετοχή (επιχειρηματική ομάδα) από τα τέσσερα (4) άτομα που ίσχυε στους προηγούμενους κύκλους.
Παράλληλα, ενισχύεται το πρόγραμμα εξωστρέφειας των νέων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο egg, καθώς και οι δράσεις διασύνδεσής τους με την πραγματική οικονομία, με σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εγχώριους αλλά και διεθνείς φορείς.
Στον 6ο κύκλο του egg μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, οι οποίες πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (π.χ. Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές), κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών και διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή (π.χ. Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Βιοτεχνολογία - ΙοΤ), ή/και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (π.χ. Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού).
Στο πλαίσιο του νέου κύκλου του προγράμματος egg - enter.grοw.go, 12μηνης συνολικής διάρκειας, μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις άτομα ηλικίας από 18 έως 49 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να μετατρέψουν σε επιτυχημένη επιχείρηση την επιχειρηματική, καινοτόμο ιδέα τους.
Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 23 Απριλίου, στις 15.00.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες και στη νέα ιστοσελίδα του egg - enter.grοw.go.