Γ. Αλογοσκούφης: Ικανοποιητική η δημοσιονομική εξυγίανση

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2006 15:42

«Η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα μας είναι ικανοποιητική και οι στόχοι επιτυγχάνονται με ένα μείγμα πολιτικής που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας το μεσημέρι σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup στο Ελσίνκι.

«Τα μεγέθη του φετινού προϋπολογισμού, όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τα στοιχεία του επταμήνου, κινούνται εντός των εκτιμώμενων ετήσιων στόχων. Ο προϋπολογισμός για το 2007 θα είναι απολύτως σύμφωνος με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η βελτίωση των επιδόσεων της ευρωπαϊκής οικονομίας ασφαλώς βοηθά και την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο υπουργός

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση της προσπάθειας για δημοσιονομική πειθαρχία και εξυγίανση στην Ευρωζώνη, καθώς, επίσης, και για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρω-ομάδας, ο κ. Αλογοσκούφης πρότεινε δυο προτάσεις :

- Πρώτον, αντί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή και συζήτηση των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να τροποποιούν, εάν χρειάζεται, τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξής τους στα μέσα του έτους. Αυτό, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, θα συμβαίνει εάν υπάρχουν νέα δεδομένα, είτε από την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού είτε από την πορεία της οικονομίας, είτε υπάρχουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

- Δεύτερον, να διατυπωθεί η ρητή δέσμευση ότι όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα φτάσουν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους τους το αργότερο έως το 2012. Για τη χώρα μας ο στόχος αυτός είναι ο ισοσκελισμένος ή ελαφρά πλεονασματικός προϋπολογισμός, είπε ο υπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα