China Construction: Πρόβλεψη για «πολύ καλά» κέρδη

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2006 08:34

ΠΟΛΥ καλά κέρδη θα εμφανίσει η τρίτη μεγαλύτερη δανείστρια της Ασίας, η China Construction Bank Corp., καθώς αυξάνεται ο δανεισμός και η οικονομία ματαιώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, Guo Shuqing.

Τα δάνεια θα αυξηθούν 16% φέτος, ταχύτερα από την αύξηση του 14,5% το εξάμηνο του έτους, είπε ο Guo, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα. Η τράπεζα που εδρεύει στο Πεκίνο, περιμένει υψηλότερα έσοδα από τη διαχείριση μετρητών και από τις πιστωτικές κάρτες.

Η ζήτηση για δάνεια από τις βιομηχανίες, τους κατασκευαστές κατοικιών και τους ιδιώτες, αυξάνεται, καθώς η κυβέρνηση της Κίνας προσπαθεί να αντιμετωπίσει δραστικά, την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε μία δεκαετία. Η China Construction Bank και άλλες δανείστριες έχουν ήδη υπερβεί τους ετήσιους στόχους τους για νέα δάνεια.

Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, η Construction Bank αποτέλεσε το 12% των δανείων και το 13,2% των καταθέσεων στην Κίνα. Η τράπεζα που ιδρύθηκε το 1954, για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων έργων υποδομής, σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα κατόπιν υποθήκης και τη μεγαλύτερη δανείστρια για την αγορά ακίνητης περιουσίας.

Η Construction Bank, που απασχολεί περισσότερους από 300.000 ανθρώπους, το πρώτο εξάμηνο της χρήσης εμφάνισε 18% χαμηλότερα κέρδη, εξ αιτίας των υψηλότερων φόρων, ενώ η κυβέρνηση έκανε εκπτώσεις φόρων στις τράπεζες για να προετοιμάσουν τη δημόσια εγγραφή τους στο εξωτερικό. Η Construction Bank άντλησε 9,2 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή της πέρυσι στο Χονγκ Κονγκ.

Με χρηματιστηριακή αξία 98 δισ. δολ., η τράπεζα είναι σήμερα η δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο.

Στα σχέδιά της εντάσσεται η επέκτασή της σε αγορές εκτός της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, μετά την εξαγορά της Bank of America Corp. στο Χονγκ Κονγκ και του σκέλους της Macau τον περασμένο μήνα, αντί του ποσού των 9,7 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (1,24 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τον Guo. Στα άμεσα σχέδιά της δεν περιλαμβάνεται η άντληση κεφαλαίων από την πώληση επιπλέον μετοχών, σύμφωνα με τον ίδιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα