Σε παρόμοια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθεί φέτος το κόστος για το Σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, στη βάση αποτελεσμάτων της δειγματοληπτικής έρευνας που εκπόνησε το ΙΝ.Ε.Μ.Υ.
Από την καταγραφή του ύψους των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που αποτελούν το σαρακοστιανό τραπέζι, προκύπτει μία μικρή μεσοσταθμική μείωση των ψαρικών και μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από σούπερ μάρκετ και φούρνους).
Αν και σε πολλά προϊόντα οι τιμές παραμένουν σταθερές, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Το κόστος των κατεψυγμένων καλαμαριών εμφανίζεται μειωμένο κατά 20,6%, ενώ στον αντίποδα το φρέσκο χταπόδι παρουσιάζει ανατίμηση 11,3%. Η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του νωρίτερου φετινού εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας και των συνεπαγόμενων δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%. Το συνολικό κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού διατηρείται έτσι αμετάβλητο.
naftemporiki.gr