Τεστ για τις αντοχές των ασιατικών μετοχών

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 08:55
UPD:09:11
REUTERS/TORU HANAI

 

H υποχώρηση του δολαρίου σε χαμηλά 15 μηνών έναντι του γιεν βύθισε εκ νέου στο κόκκινο το ταμπλό στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Το "φθηνό" αμερικανικό νόμισμα αναμένεται να δοκιμάσει συνολικά τις αντοχές των ασιατικών μετοχών το προσεχές διάστημα.

Ο δείκτης Nikkei 225 βρέθηκε να υποχωρεί νωρίτερα έως και 1,4%, δοκιμάζοντας νέο ναδίρ τετραμήνου. Τελικά τερμάτισε με πτώση 0,43% στις 21.154,17 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 0,82% ή στις 1.702,72 μονάδες.

Οι ιαπωνικές μετοχές έχουν δεχθεί τις ισχυρότερες πιέσεις στην Ασία το τελευταίο διάστημα. Και τούτο γιατί το ιαπωνικό νόμισμα, ως παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, ανατιμάται αισθητά έναντι του δολαρίου. Η άνοδός του θεωρείται πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών εξαγωγών.

Το κλίμα ήταν νευρικό και σε άλλες αγορές της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού. Στο Χρηματιστήριο της Βομβάης ο BSE Sensex αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο έως και λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ στο Σίντνεϊ ο γενικός δείκτης κατέγραφε πτώση 0,4%.

Ευφορία στην Κίνα

Πολύ διαφορετική ήταν, ωστόσο, η εικόνα για τις αγορές της Κινας. Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ο Σύνθετος Δείκτης παρουσίαζε άνοδο 0,6%.  Δυναμικό "παρών" στο Χονγκ Κονγκ έδωσαν οι ταύροι, με τον Hang Seng να ενισχύεται 1,7%.

Το βλέμμα στις ΗΠΑ

Οι επενδυτές της Ασίας έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ΗΠΑ, όπου θα δοθούν αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, υπολογίζουν ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν 1,9%, έχοντας ελαφρώς επιβραδυνθεί σε σχέση με το Δεκέμβριο (2,1%).

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα