Η οικονομία της Ιαπωνίας κατέβασε ταχύτητα το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Έχει ωστόσο να επιδείξει το μακροβιότερο σερί ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1980, γνωστή και ως περίοδο της "φούσκας".
Λίγοι φοβούνται μία νέα φούσκα σήμερα. Τα Abenomics< δηλαδή η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, και οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας από την Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν δώσει ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες, βγάζοντας την οικονομία από δύο δεκαετίες στασιμότητας.
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι επίσης ενθαρρυντικές, με τη μεγάλη πρόκληση να παραμένει ο πληθωρισμός. Την ώρα που σε ΗΠΑ και Ευρώπη φοβούνται επικίνδυνη επιτάχυνση του πληθωρισμού, στην Ιαπωνία η κεντρική τράπεζα ακόμη δίνει μάχη για να έρθει πιο κοντά στο στόχο του 2%. Έχει ωστόσο αποφύγει για τα καλά την απειλή του αποπληθωρισμού, που κάποτε ήταν μόνιμο φαινόμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,5% το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, έναντι εκτιμήσεων για μεγέθυνση 0,9% και ύστερα από ανάπτυξη 2,2% το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο ήταν το όγδοο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης και αυτό από μόνο του είναι μία επιτυχία. Ανάλογο σερί είχε να βιώσει η ιαπωνική οικονομία από το δεύτερο τρίμηνο του 1986, όταν και παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης έως το Μάρτιο του 1989. Τότε έσκασε η διαβόητη ιαπωνική φούσκα.
naftemporiki.gr