Τέλος οι πετρελαϊκές μετοχές για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου;

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 15:33
UPD:15:35
wikimedia commons/Mahlum

Η κεντρική τράπεζα προτείνει να εξαιρεθούν από τις τοποθετήσεις του μετοχές πετρελαϊκών και εταιρειών φυσικού αερίου. 

Αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό του εξετάζει το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείου του πλανήτη, με στόχο να περιορίσει την έκθεσή του στο ρίσκο. Πρόκειται για το νορβηγικό ταμείο, που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και του οποίου το ενεργητικό υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια. Η κεντρική τράπεζα προτείνει να εξαιρεθούν από τις τοποθετήσεις του μετοχές πετρελαϊκών και εταιρειών φυσικού αερίου. 

Το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει δημόσια διαβούλευση για την πρόταση της κεντρικής τράπεζας, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει αναθέσει σε ομάδα ειδικών, υπό τον Oeystein Thoegersen, επικεφαλής μίας οικονομικής Σχολής στη Νορβηγία, να εξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση και να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες από την κεντρική τράπεζα. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η πρόταση της κεντρικής τράπεζας να αποσυρθούν οι μετοχές των κλάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον βασικό δείκτη μετοχών του κρατικού επενδυτικού ταμείου είχε οδηγήσει σε πτώση τις μετοχές πετρελαιοβιομηχανιών διεθνώς. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα