Gold Fields: 2,5 δισ. δολ. για κοιτάσματα χρυσού

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2006 12:32

ΠΟΣΟΝ 2,5 δισ. δολ. για την εξαγορά των μεγαλύτερων κοιτασμάτων χρυσού στον κόσμο από την Barrick Gold Co. και των μετόχων της Western Areas Ltd., προσέφερε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού στον κόσμο, Gold Fields Ltd.

Η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει στην Barrick 1,53 δισ. δολ. για μερίδιο 50% στο South Deep, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ. Επίσης συμφώνησε να αγοράσει μετοχές της JCI Ltd. στην Western Areas, αυξάνοντας το μερίδιο που κατέχει στην εταιρία και επιπλέον το άλλο μισό στα κοιτάσματα χρυσού, στο 34,7%. Η Gold Field σχεδιάζει να κάνει προσφορά για το λοιπό των μετοχών της Western Area.

Οι μεταλλουργίες, προχωρούν στην αγορά ανταγωνιστριών τους, καθώς οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών των 732 δολ. η ουγγιά στις 12 Μαΐου, ενώ η παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου μειώθηκε στη Νότιο Αφρική και τις ΗΠΑ. Η South Deep έχει περίπου 29,3 εκατ. ουγγιές χρυσού, ίσα με το περίπου 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής του ετησίως και περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων της Gold Fields, που είναι 65,2 εκατ. ουγγιές.

Οι μετοχές της Gold Fields υποχώρησαν έως 7,89 ραντ, ποσοστό 5,4%, φθάνοντας στα 137,11 ραντ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 141,40 ραντ στις 9:34 π.μ. στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι μετοχές της Western Areas, σημείωσαν άνοδο 6,2%, φθάνοντας στα 47,50 ραντ η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 7,68 δισ. ραντ (1,03 δισ. δολ.).

Η Gold Fields θα καταβάλει στην Barrick 1,2 δισ. δολ. σε μετρητά και το λοιπό ποσό μέσω της έκδοσης μετοχών, σύμφωνα με ανακοινωση της Barrick.

Σύμβουλος της Gold Fields ήταν η J.P. Morgan Chase & Co. και η Citigroup Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα