Νέες πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 14:08
UPD:14:26
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Oι φόβοι για επιτάχυνση του πληθωρισμού και πιο αυστηρή νομισματική πολιτική έχουν ρίξει σήμερα εκ νέου τη σκιά τους στις αγορές κρατικού χρέους. Στη ζώνη του ευρώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρουσιάζουν αυτή την ώρα αύξηση 1-3 μονάδες βάσης, την ώρα που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η αύξηση των αποδόσεων οφείλεται εν μέρει και στην ανάκαμψη των μετοχών, η οποία και περιορίζει την ελκυστικότητα των λεγόμενων "ασφαλών καταφυγίων" για τους επενδυτές.

Αναλυτικότερα το γερμανικό δεκαετές (Bund) βλέπει την απόδοσή του να ανέρχεται στο 0,77%, πολύ κοντά στα υψηλά 2,5 ετών, του 0,81%, στα οποία είχε σκαρφαλώσει μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα η καμπύλη απόδοσης των γερμανικών ομολόγων έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη όξυνση από τα μέσα του 2014, με το χάσμα ανάμεσα στις αποδόσεις του 2ετους και του 10ετούς να διαμορφώνεται στις 135 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς (Treasury) έχει σκαρφαλώσει στο 2,9%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να υπερβεί μέσα στις επόμενες ημέρες το 3%. Η πορεία της θα εξαρτηθεί και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη. 

Τα κρατικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα είχαν δει τις τιμές τους να ενισχύονται και τις αποδόσεις να υποχωρούν, καθώς οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών είχαν οδηγήσει τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα