Κάτω από τα 86 σεντς και πάλι το ευρώ

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2001 12:19

Εξανεμίζονται με το πέρασμα της ώρας τα κέρδη που αποκόμισε το πρωί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα από τις δηλώσεις του διοικητή της Bundesbank και μέλους της ΕΚΤ, Ερνστ Βέλτεκε, στη "Frankfurter Allgemeine".

Συγκεκριμένα, ο κ. Βέλτεκε απέδωσε τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στην πτώση του ευρώ ενισχύοντας τις φήμες για παρέμβαση της ΕΚΤ υπέρ του εξασθενημένου νομίσματος. Υπενθυμίζεται, ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφθασε στο 3,5% - στο υψηλότερο σημείο της επταετίας - το Μάιο, ενώ στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 2,9%, πολύ πάνω από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ. Ο διοικητής της Bundesbank επεσήμανε, για μία ακόμη φορά, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να αποδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στην πορεία του πληθωρισμού έναντι της ανάπτυξης και προέβλεψε, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μελλοντικά θα υποχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες το ευρώ παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη έναντι του δολαρίου και του γιεν μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ότι η πτώση του ευρώ δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και εκείνη του Iάπωνα οικονομικού διπλωμάτη, Xαρουxίκο Kουρόντα, ότι θα xρειασθεί να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να σταματήσει η πτωτική πορεία του ευρώ.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα κατά τις πρωινές συναλλαγές ενισχύθηκε κατά 0,54% έναντι του δολαρίου φθάνοντας τα 86,14 σεντς. Στη συνέχεια, όμως, υποχώρησε εκ νέου κάτω από τα 86 σεντς, και αυτήν την ώρα βρίσκεται στα 85,73 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα