Ιαπωνία: 3,4% η αύξηση των τιμών παραγωγού

Πιέζοντας τα εταιρικά κέρδη
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2006 07:30

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 25 χρόνια αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία, διατηρώντας την πίεση στα κέρδη, καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται να περάσουν στους καταναλωτές το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ο δείκτης τιμών που καταβάλλουν οι εταιρείες για ενέργεια και πρώτες ύλες, όπως σιδηρομετάλλευμα, αυξήθηκε 3,4% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας στο Τόκυο.

Οι ιαπωνικές εταιρείες ενδέχεται να δυσκολευτούν να αυξήσουν τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, καθώς η οικονομία συρρικνώνεται εξ αιτίας της αδύναμης αύξησης των μισθών και των δαπανών από τα νοικοκυριά. Τα κέρδη σε 2.250 εταιρείες θα αυξηθούν 6,5% κατά μέσον όρο τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2007, λιγότερο της αύξησης του 35% που σημείωσαν κατά την τελευταία χρήση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 117,65 ανά δολάριο στις 10:45 π.μ. στο Τόκυο, από 117,57 πριν από την ανακοίνωση των τιμών παραγωγού. Και οι 36 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την αύξηση.

Οι μισθοί στην Ιαπωνία μειώθηκαν για πρώτο μήνα σε σύνολο έξι μηνών τον Ιούλιο και οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κάθε μήνα αυτό το έτος.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε στο 1% το δεύτερο τρίμηνο, από 3,3% το πρώτο τρίμηνο. Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού υποχώρησαν τα μέγιστα σε περίπου 20 χρόνια, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι επενδύσεις, κύριος μοχλός ανάπτυξης της ανάπτυξης της χώρας, ενδέχεται να μειωθούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα