Η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας τείνει να αποκτήσει ένα είδος εσωτερικού δυναμισμού και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι η αξία των εξαγωγών αυξάνεται, ενώ η διεθνής ανταγωνιστικότητά μας ως προς το κόστος και τις τιμές επιδεινώνεται.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), στην οποία επισημαίνονται εκτός των άλλων και ορισμένες νέες εξελίξεις στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, που δεν έχουν συγκυριακό χαρακτήρα.
Επισημαίνονται ειδικότερα, οι εξής δύο εξελίξεις:
* Η ταχεία αύξηση των εξαγωγών προϊόντων «έντασης τεχνολογίας» και προϊόντων «έντασης ειδικευμένης εργασίας» Τα προϊόντα των κατηγοριών αυτών, κατά κανόνα, δεν αντιμετωπίζουν μεγάλα ανταγωνιστικά προβλήματα διεθνώς, όπως τα «παραδοσιακά προϊόντα» ή δεν συναντούν ιδιαίτερες δυσχέρειες στις διεθνείς αγορές, είτε τέλος είναι ευκολότερο να ανταπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό. Στην περίοδο 2000-2005 οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% και 6,8%, ενώ οι εξαγωγές συνολικά αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά μέσον όρο 0,8% ετησίως.
* Η αύξηση του μεγέθους των εξαγωγικών επιχειρήσεων που παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης συμμετοχής τους στις πολύπλοκες διαδικασίες του διεθνούς εμπορίου. Η αύξηση αυτή συνδέεται σε μεγάλη έκταση με την εγκατάσταση παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό που συνοδεύτηκε με μια διαδικασία αναδιάρθρωσής τους που τις έχει καταστήσει ισχυρότερες. Έτσι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστική τους θέση, ενώ την ίδια στιγμή η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει βελτιωθεί.
Σπουδαία εξέλιξη είναι επίσης η γεωγραφική επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας στις αναδυόμενες χώρες όπου οι εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο, σε σχέση με τις επιδόσεις στην Ε.Ε.(25) και σε όλο τον κόσμο.
Εκτός των δύο αυτών εξελίξεων πάντως, που δεν έχουν συγκυριακό χαρακτήρα και πολλοί άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών στο 2005 η οποία είναι εντονότερη κατά το τρέχον έτος, όπως η συνεχιζόμενη επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου, η υποτίμηση του ευρώ κατά το 2005, σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα που είχε διαμορφωθεί στο 2004, η ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση που έχει επιτευχθεί για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, το «μέρισμα» που προσέφεραν η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλες διεθνείς επιτυχίες στον αθλητικό και πολιτιστικό τομέα και η εφαρμοζόμενη επιθετική κυβερνητική πολιτική που, εκτός από τα απτά αποτελέσματά της, διατηρεί την υπόθεση των εξαγωγών στο προσκήνιο, ενθαρρύνοντας τις εξαγωγικής επιχειρήσεις στην ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.