Έξοδο από το πρόγραμμα με καλές συνθήκες βλέπει ο Μοσκοβισί

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 10:27
UPD:11:54
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακόμη, ανέφερε ότι έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι παραμένουν δύο ζητήματα: η επίβλεψη μετά το πρόγραμμα και το χρέος.

«Έρχομαι σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και πως διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα κάτω από πάρα πολύ καλές συνθήκες.

Ο επίτροπος δήλωσε ιδαίτερα αισιόδοξος γιατί βλέπει ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες και «βλέπουμε και μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης ποια είναι η κατάσταση». Περιμένουμε βέβαια και την τέταρτη αξιολόγηση, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα», πρόσθεσε. 

Ακόμη, παρατήρησε ότι παραμένουν δύο ζητήματα: η επίβλεψη μετά το πρόγραμμα και το χρέος. «Το ένα είναι το θέμα της επίβλεψης, η οποία θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα και δεν θα αποτελέσει μια εμπλοκή στις υποθέσεις των Ελλήνων. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποια θα είναι η στρατηγική που θα υιοθετήσουν για την έξοδο από το πρόγραμμα και για τη μετά το πρόγραμμα ζωή τους. Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα του χρέους. Και γι' αυτό όμως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν και θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σημείωσε ότι τονν Αύγουστο, όταν βγει τελικά η Ελλάδα από τα Μνημόνια, θα αισθάνεται μια περηφάνια και μια ευχαρίστηση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήταν «με την πλευρά των "καλών" της ιστορίας».

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον επίτροπο για τη συμβολή του, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, που, όπως επισήμανε, αποτελεί υποχρέωση των εταίρων μας.

Εξήρε τη συμβολή του στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι δικαιώνεται ως προς τις θέσεις του και συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Μοσκοβισί δικαιώνεται αναφορικά με τις θέσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει, ως αρμόδιος επίτροπος. «Στο τελευταίο βιβλίο σας είχατε επισημάνει την αλλαγή γραμμής, η οποία πρέπει να υπάρξει, για να έχουμε ένα ευοίωνο μέλλον για την ίδια την Ευρωζώνη. Είχατε τονίσει ότι η αδιέξοδη λιτότητα είναι επικίνδυνη και ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», υπενθύμισε.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων στη Γερμανία για τη δημιουργία της μεγάλης συμμαχίας, εκεί ακριβώς κατατείνουν». 

«Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τις θέσεις των εταίρων στη Γερμανία, και ιδίως του κ.Σουλτς, ότι "τέλος στην αδιέξοδη - το τονίζω - λιτότητα". Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και καιρός είναι να δούμε, τώρα πια, και τις μεταβολές που πρέπει να υπάρξουν σε γενικότερα θέματα, ώστε η Ευρωζώνη να πάει ακόμη πιο μπροστά, σε κρίσιμους καιρούς για την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε. 

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές που αφορούν το ίδιο το Eurogroup, αλλαγές που αφορούν την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και αλλαγές που αφορούν τα μέσα που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη γενικευμένη κρίση χρέους που έρχεται και η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ελλάδα σας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια. Και εύχομαι στο μέλλον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αξιοποιήσουν την προσωπικότητά σας και τις ικανότητές σας, όπως ακριβώς σας ταιριάζει» κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα