Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Κυβερνητική Επιτροπή την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον Κανονισμό Κρατικών Προμηθειών.
Βασικές Αλλαγές Κανονισμού Κρατικών Προμηθειών
Μόνο ο μειοδότης υποβάλλει δικαιολογητικά, πριν την κατακύρωση. Στην αρχή υποβάλλονται μόνο υπεύθυνες δηλώσεις - τραπεζικές εγγυήσεις. Αν ο μειοδότης δεν υποβάλλει τα δικαιολογητικά πριν την κατακύρωση, καταπίπτει και η εγγύησή του και η προμήθεια κατακυρώνεται στον επόμενο.
Τα πιστοποιητικά και oι βεβαιώσεις για τεχνικά και παραγωγικά ζητήματα που υποβάλλουν οι προμηθευτές περιορίζονται δραστικά- υποβάλλονται μόνο για το τελικό προϊόν.
Για πρώτη φορά ορίζονται υποχρεωτικές προθεσμίες για τις υπηρεσίες του δημοσίου. Τελική πληρωμή των προμηθευτών το πολύ σε 50 ημέρες.
Ορίζεται στον κανονισμό ποιους ακριβώς όρους πρέπει να περιλαμβάνουν οι διακηρύξεις.
Μόνο για παραβίαση όσων όρων από τη διακήρυξη ορίζονται σαν «απαράβατοι» μπορεί να αποκλείεται προμηθευτής.
Ολα τα στοιχεία της διαδικασίας δημοσιεύονται με την αρχική διακήρυξη. Αποκλείεται η δυνατότητα ευνοϊκής ή δυσμενούς μεταχείρισης προμηθευτού, καθώς όλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό και τους όρους σύναψης και εκτέλεσης της σύμβασης.
Οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η βαθμολογία των τεχνικών προσφορών θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 120. Δηλαδή, αποδεκτές είναι μόνο οι προσφορές που καλύπτουν τους απαράβατους όρους (100).
Ορίζεται σαφώς σε ποιες περιπτώσεις ματαιώνεται ο διαγωνισμός. Επιπλέον, γίνεται υποχρεωτική η ματαίωση και επανάληψη του διαγωνισμού όταν προσφέρει στο διαγωνισμό ένας μόνο προμηθευτής, το κριτήριο κατακύρωσης είναι η χαμηλότερη τιμή και η υπηρεσία δεν διαθέτει συγκριτικά στοιχεία για την τιμή του προϊόντος.
Το σύστημα των προμηθειών του Δημοσίου απλοποιείται και γίνεται πολύ πιο διαφανές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Η απόφαση αυτή, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας της κυβέρνησης «να αλλάξουν τα πράγματα στο δημόσιο τομέα, να επικρατήσει διαφάνεια, να επικρατήσει ο ανταγωνισμός και να παταχθεί, όπου υπάρχει, οποιοδήποτε φαινόμενο κατάχρησης εξουσίας».