Κίνα: Ο χαμηλότερος ρυθμός βιομηχανικής ανάπτυξης σε 17 μήνες

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006 07:25

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 17 μηνών, αυξήθηκε τον περασμένο μήνα η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, καθώς οι προσπάθειες της κυβέρνησης για περιορισμό των επενδύσεων, άρχισαν να αποδίδουν στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Η παραγωγή σε βιομηχανίες, ορυχεία και εργοστάσια ηλεκτρικής ενεργείας αναρριχήθηκε 15,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, έναντι 16,7% που ήταν τον Ιούλιο. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν η χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2005 και χαμηλότερη των προβλέψεων των 21 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά μέσον όρο 10,1% τα τρία τελευταία χρόνια, μετά την έκρηξη των επενδύσεων, που ώθησαν τις τιμές των πρώτων υλών σε επίπεδα ρεκόρ και περιόρισαν τα μέγιστα τις προμήθειες ενεργείας.

Ωστόσο η παραγωγή της Κίνας παραμένει υψηλότερη του μέσου μηνιαίου όρου του 15% τα πέντε τελευταία χρόνια έναντι αύξησης 4,4% της Ν. Κορέας τον Ιούλιο.

Οι εξαγωγές από την Κίνα αναρριχήθηκαν 32,8% τον περασμένο μήνα, τα μέγιστα από τον Ιανουάριο του 2005, αγγίζοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 90,8 δισ. δολ. Ωστόσο οι επενδύσεις σε πόλεις και κωμοπόλεις μειώθηκαν του δύο τελευταίους μήνες, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα