Larsen: 400 εκατ. δολ. στον τομέα κατασκευής πλοίων

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006 10:48

ΠΟΣΟΝ 400 εκατ. δολ. στο σκέλος ναυπήγησης πλοίων, θα προχωρήσει η Larsen & Toubro Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού της Ινδίας, καθώς επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς για μικρότερα πλοία, τη στιγμή που τα ναυπηγεία της Ν. Κορέας βιάζονται να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες ρεκόρ που έχουν κλείσει.

Η Larsen θα επιλέξει φέτος το σημείο που θα κατασκευάζονται τα πλοία, ενώ σχεδιάζει την έναρξη της κατασκευής πλοίων 25.000 τόνων, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή Α.Μ. Naik, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μουμπάϊ. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της.

Οι παραγγελίες ρεκόρ για πλοία που έλαβε η Ηyundai Heavy Industries Co., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια πλοίων στον κόσμο και οι άλλες ομοειδείς της στη Ν. Κορέα, ενδέχεται να βοηθήσουν τις ινδικές εταιρείες να κλείσουν περισσότερες δουλειές, καθώς οι πλοιοκτήτες στρέφονται αλλού, προκειμένου να παραλάβουν εντός του χρονοδιαγράμματος τις παραγγελίες τους. Η ABG Shipyard Ltd. και η Bharati Shipyard Ltd. οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής πλοίων της Ινδίας επεκτείνουν τα ναυπηγεία τους, με στόχο το κλείσιμο παραγγελιών για μικρότερα πλοία.

Οι πλοιοκτήτες έχουν δαπανήσει περίπου 207 δισ. δολ. την τελευταία τριετία σε νέα πλοία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεταφέρουν κοντέϊνερ, αλλά και τάνκερ, όσα δαπάνησαν και την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την μεγαλύτερη ναυλομεσιτική εταιρεία στον κόσμο, την Clarkson Plc.

Η Hyundai Heavy και οι άλλες νοτιοκορεατικές του κλάδου εταιρείες, έκλεισαν το 43,4% των παραγγελιών για την κατασκευή νέων πλοίων στα τέλη του πρώτου εξαμήνου και ακολούθησε η Κίνα με 24,4%, σύμφωνα με την Ενωση Κατασκευαστών Πλοίων της Ν. Κορέας, με βάση τα στοιχεία της Clarkson. Η Ιαπωνία, η τρίτη σε μέγεθος χώρα κατασκευής πλοίων στον κόσμο, έκλεισε το 12,8% των παραγγελιών, ενώ την ακολούθησε η Ευρώπη.

Οι μετοχές της Larsen, σημείωσαν άνοδο 2.514,8 ρουπίες στις 11:27 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ. Οι μετοχές της είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς μονάδων στην άνοδο 1,4% του δείκτη Sensitive.

Η Ινδία διαθέτει 23 ναυπηγεία, εκ των οποίων τα εννέα είναι κρατικά. Η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να δαπανήσει 72 δισ. ρουπίες για την κατασκευή δύο ακόμη ναυπηγείων, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα