Δράσεις για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006 13:46
UPD:13:48

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και κυρίως του γρήγορου, του «ευρυζωνικού» Internet, παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το «Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας έως το 2008», το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό €450 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και αφορά τόσο τις υποδομές, όσο και την ενίσχυση της προσφοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών αλλά και την ενίσχυση της ζήτησης από τους πολίτες. Το Σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

- Πρώτον: Χρηματοδότηση με σχεδόν €60 εκατ. τη δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών σε 75 δήμους της Περιφέρειας της Ελλάδας. Ήδη έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για 29 από αυτά τα δίκτυα και ακολουθούν οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα. Τα μητροπολιτικά δίκτυα των 75 δήμων ξεπερνούν αθροιστικά σε μήκος τα 735 χιλιόμετρα και θα διασυνδέσουν περισσότερα από 2.500 σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος (σχολεία, Πανεπιστήμια, δήμους, δημοτικές βιβλιοθήκες, δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία κλπ.), αλλάζοντας κυριολεκτικά το «χάρτη» υποδομών της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.

- Δεύτερον: Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, χρηματοδοτείται η δημιουργία ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων σε περισσότερους από 140 δήμους και 20 Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) της χώρας. Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, προβλέπεται χρηματοδότηση για την ευρυζωνική διασύνδεση σχολείων της χώρας στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο.

- Τρίτον: Χρηματοδοτείται με €21 εκατ. η δημιουργία περισσοτέρων από 770 σημείων ασύρματης πρόσβασης (wireless hotspots) σε σχεδόν 400 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα περισσότερα σημεία αναπτύσσονται από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και του κλάδου εστίασης σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην βελτίωση της τουριστικής υποδομής της χώρας.

- Τέταρτον: Αξιοποιείται ο δορυφόρος HellasSAT για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε νησιά ή άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

- Πέμπτον: Υλοποιούνται επιμέρους παρεμβάσεις για την ανάπτυξη «έξυπνων οικισμών» με χρήση ευρυζωνικών υποδομών, ύψους €10 εκατ. Αναπτύσσονται εξειδικευμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες για ¶τομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ενώ ενισχύουμε την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην Ψηφιακή Τηλεόραση μέσω της διάθεσης ειδικά διαμορφωμένων αποκωδικοποιητών.

- Έκτον: Για την εξοικείωση των πολιτών χρηματοδοτούνται ήδη με €11,5 εκατ. δράσεις ενημέρωσης σε περισσότερα από 85 σημεία σε όλη τη χώρα.

- Έβδομον: Υπογράφεται νέα παρέμβαση συνολικού προϋπολογισμού €36 εκατ. για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών.

- Όγδοον: Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το σχεδιασμό και έλαβε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας μεγάλης παρέμβασης για την ευρυζωνικότητα στην Ελληνική Περιφέρεια.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά στην ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων, συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην Περιφέρεια και σχεδιάσθηκε από κοινού από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στο πλαίσιο του έργου, η χώρα - πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης -χωρίζεται σε 7 ισοδύναμες περιοχές, κάθε μια εκ των οποίων θα αποτελέσει πεδίο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις επενδύσεις ιδιωτών σε αυτές τις περιοχές κατά 50%, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη υποδομών για το γρήγορο Internet.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται, επίσης, πρόσθετες προβλέψεις για την ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών από τους πολίτες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα σε υψηλότερες ταχύτητες και με χαμηλότερο κόστος.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, έχουν κληθεί να υποβάλουν τις επενδυτικές τους προτάσεις έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, το Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας έως το 2008 έχει και πολύ συγκεκριμένους στόχους:

Στόχος είναι η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα να αυξηθεί από το 0,1% του πληθυσμού το 2004 σε τουλάχιστον 7% έως το 2008 και η πληθυσμιακή κάλυψη να ανέλθει σε τουλάχιστον 90% του πληθυσμού έως το 2008, συγκριτικά με λιγότερο από 30% στις αρχές του 2004. Αυτό είναι για εμάς, σε μετρήσιμους όρους, το «Ψηφιακό ¶λμα», υπογράμμισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιάπης ανέφερε ότι ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πηγή οικονομικής ανάπτυξης και εξασφάλισης της απασχόλησης. Είναι ενδεικτικό, όπως είπε, ότι η αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αν και αντιστοιχεί στο 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δημιουργεί το 25% της συνολικής ανάπτυξης και το 40% στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας.

Στην κινητή τηλεφωνία η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται με ποσοστό διείσδυσης στον πληθυσμό που φτάνει το 92,2%. Οι συνδρομητές έχουν φτάσει τα 10 εκ.. Παράλληλα, έχουν γίνει σταθερά βήματα ώστε η κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς να έχει πληθυσμιακή κάλυψη 50% έως τα τέλη του 2006.

Τον περασμένο μήνα, είπε ο κ. Λιάπης, προκηρύχθηκε το μεγάλο έργο των ευρυζωνικών, προϋπολογισμού 210 εκ. ευρώ. Ένα έργο που αφορά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της ευρυζωνικής πρόσβασης στις περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας (με 160 εκ. ευρώ) και στην τόνωση της ζήτησης, με επιδότηση χρηστών (με 50 εκ. ευρώ).

Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008 και στοχεύει σε:

1. Γεωγραφική κάλυψη 60% (από 13% σήμερα)

2. Πληθυσμιακή κάλυψη 90% (από 60% σήμερα)

Ο κ. Λιάπης ανέφερε ακόμη ότι σήμερα υπογράφεται η Απόφαση Προκήρυξης της δράσης χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση έργων προηγμένων τηλεπικοινωνιακών ευρυζωνικών υπηρεσιών, προϋπολογισμού 36,4 εκ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα