ΕΚΤ: Πώς θα επηρεάσει την Ε.Ε. η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 13:53
UPD:13:54
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Για τον κίνδυνο έντασης του φορολογικού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πιθανή διάβρωση των φορολογικών βάσεων σε χώρες της Ε.Ε. προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεσή της για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ.

Η μεταρρύθμιση αυτή προβλέπει μία σειρά αλλαγών, μεταξύ των οποίων τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 21% από το 35% με παράλληλη πλήρη έκπτωση των επενδύσεων από τη φορολογική βάση των επιχειρήσεων για πέντε χρόνια. Προβλέπει, επίσης, τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Με τον νέο νόμο, καταργείται η φορολογία για το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που αποκτούν αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας την κίνηση προς ένα «υβριδικό» σύστημα φορολογίας στις ΗΠΑ με έναν εφάπαξ μεταβατικό φόρο 15% επί των αφορολόγητων κερδών.

Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ θα μειωθεί κοντά στο επίπεδο που ισχύει σε μία σειρά οικονομιών της Ευρωζώνης, αναφέρει η έκθεση. «Πριν από τη μεταρρύθμιση, ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος από αυτόν όλων των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ, μετά τη μεταρρύθμιση, είναι πιο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των συντελεστών που ισχύουν στις χώρες αυτές».

Συνολικά, η μεταρρύθμιση θα δώσει μία σημαντική δημοσιονομική στήριξη στην αμερικανική οικονομία την επόμενη δεκαετία, με την αρμόδια επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου να εκτιμά τη στατική καθαρή δημοσιονομική στήριξη για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις σε περίπου 1,46 τρισ. δολάρια για μία δεκαετία ή σε 0,7% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ετησίως.

Οι μακροοικονομικές επιδράσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης μπορεί να επηρεάσουν την Ευρωζώνη, καθώς η πιο επεκτατική αμερικανική δημοσιονομική πολιτική θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση των ΗΠΑ, αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ. «Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες της Ευρωζώνης, αλλά η συνολική επίδραση θα είναι πιθανόν μάλλον μικρή».

Η Ευρωζώνη, σημειώνει η ΕΚΤ, θα επηρεασθεί και από τις αλλαγές στον διεθνή φορολογικό χάρτη, οι συνέπειες των οποίων είναι πολύ αβέβαιες και πολύπλοκες. Κατ' αρχήν, σημειώνει, οι χαμηλότεροι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές στις ΗΠΑ, αυξάνουν την ελκυστικότητα της χώρας σε σχέση με άλλες χώρες, κάτι που θα επηρεάσει τα κίνητρα των επιχειρήσεων για επενδύσεις.

Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου ΖΕW, θα αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ από την Ε.Ε., που θα υπεραντισταθμίσουν την αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ε.Ε.. Δεύτερον, θα επηρεασθεί ο φορολογικός σχεδιασμός των πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς θα αλλάξουν τα κίνητρα που είχαν έως τώρα αμερικανικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, λόγω της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. με υψηλή φορολογία. Τρίτον, έχει αναφερθεί ότι ορισμένες από τις διεθνείς πτυχές της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σύμφωνες με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τις συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα