HAPCO: «Αγκάθια» στη διεκδίκηση συνεδρίων

Ποια εμπόδια καλείται να υπερβεί ο κλάδος προκειμένου η χώρα να εισέλθει στο διεθνές top 10 των προορισμών
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 12:30

Στιγμιότυπο από το 8ο συνέδριο του HAPCO για τον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό, με τίτλο «Ραγδαίες αλλαγές - Νέες τάσεις και προκλήσεις».

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Στις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας οργανωτής προκειμένου να διεκδικήσει ένα διεθνές συνέδριο εστίασε η στρογγυλή τράπεζα «Προορισμός Ελλάδα: Διεκδίκηση συνεδρίων - Η ώρα της εξωστρέφειας», στο όγδοο συνέδριο του HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers).

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει κάνει ορισμένα βήματα προόδου στο θέμα των συνεδρίων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Αθήνα να ανέβει μία θέση στη διεθνή κατάταξη (τώρα βρίσκεται στη 17η θέση και η Ελλάδα στην 25η), τα ζητήματα που δυσχεραίνουν τη θέση μας στον διεθνή ανταγωνισμό παραμένουν πολλά.

Η έλλειψη συνεδριακής κουλτούρας, αλλά και συνεργειών πολιτείας - φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και η δυσκολία κινητοποίησης «πρεσβευτών», δηλαδή των επιστημόνων, μελών των διεθνών εταιρειών να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση διεθνούς συνεδρίου του φορέα τους στην Ελλάδα, είναι ορισμένα από τα μειονεκτήματα του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας σήμερα, όπως αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στην Αθήνα έχουν αυξηθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια (εξέλιξη που οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση), με αποτέλεσμα ξένοι οργανωτές που έχουν την πρόθεση να οργανώσουν το συνέδριό τους στη χώρα μας να θέτουν στην ατζέντα τους το θέμα των τιμών. Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι χαμηλές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσαν και κίνητρο προσέλκυσης συνεδρίων στη χώρα μας.

Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα είναι, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, οι υποδομές. Η Ελλάδα διαθέτει άριστες υποδομές και συνεδριακή δυναμική για συνέδριο έως και 5.000-6.000 άτομα, αλλά είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτει μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο για μεγαλύτερα συνέδρια ή δεν έχει αξιοποιήσει τις ολυμπιακές υποδομές.

Οι σύνεδροι, όπως η γενική γραμματέας του HAPCO Σίσσυ Λυγνού, τόνισαν ότι ένα μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο θα συμβάλει στην εκτόξευση του συνεδριακού τουρισμού και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα άλλων πόλεων, όπως Δουβλίνο, Κωνσταντινούπολη», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, αφού «η χώρα μας διαθέτει όλα τα προσόντα για να μπει στο top 10 αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά και συλλογικά η δυναμική του συνεδριακού τουρισμού».

Ένας από τους πλέον δυναμικούς τομείς του κλάδου είναι τα ιατρικά συνέδρια και στη συζήτηση που έγινε στη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου έγινε αναφορά στους περιορισμούς στα ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα από ΕΟΦ & ΣΦΕΕ και στους τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν, καθώς και στην ανάγκη εναρμόνισης των διαδικασιών. Αίσθηση και θέμα έντονης συζήτησης αποτέλεσε η επιλογή του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) να αναλάβει την έγκριση των ιατρικών συνεδρίων και τον έλεγχό τους, με άλλα λόγια -όπως επισημάνθηκε- να «κρατικοποιηθούν» τα συνέδρια στην Ελλάδα εν έτει 2018.

Το νέο προσχέδιο νόμου του ΚΕΣΥ σχετικά με τη διαδικασία διοργάνωσης των ελληνικών ιατρικών συνεδρίων αναμένεται να μειώσει αισθητά τον αριθμό των ιατρικών συνεδρίων στη χώρα μας, καθώς πλέον θα υπάρχουν μόνο 43 επιστημονικές εταιρείες από τις 1.000+ που λειτουργούσαν μέχρι τώρα. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τη λειτουργία, όχι μόνο των εταιρειών διοργανωτών συνεδρίων, αλλά και θα επηρεάσουν όλο το φάσμα των ξενοδοχειακών και λοιπών επιχειρήσεων που παρείχαν υπηρεσίες στις διοργανώσεις αυτές και θα συρρικνώσουν την τουριστική οικονομία της Αθήνας αλλά και της Περιφέρειας.

Συμβολή στην οικονομία

Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος και κατατάσσεται πλέον στους 25 πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, με την Αθήνα να ακολουθεί αυξητικές τάσεις και να διατηρεί πλέον την 25η θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς πόλεις για συνέδρια παγκοσμίως και τη 17η θέση στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσίασε και η συμπρωτεύουσα, η οποία έκανε άλμα 39 θέσεων και το 2016 κατετάγη στην 53η θέση από την 98η, που ήταν το 2015. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η πρόεδρος του HAPCO Ειρήνη Τόλη, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Συνεδριακός Τουρισμός (MICE) αποτελεί μια ειδική μορφή τουρισμού που αποφέρει σημαντικά οφέλη στην τουριστική οικονομία, αλλά και σε ένα ευρύτερο φάσμα επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε τουριστικούς όρους, ο επαγγελματικός τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στον περιορισμό της εποχικότητας της ζήτησης. Προσδίδει κύρος και διεθνή προβολή στην κάθε χώρα όπου αναπτύσσεται και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής προβολής για την εικόνα του εκάστοτε προορισμού. Παράλληλα, συμβάλλει στην τόνωση του κοινωνικού ιστού της περιοχής και στην αναβάθμιση της γενικότερης υποδομής αυτής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποτελεί μια από τις βασικές πηγές εσόδων για την τοπική οικονομία, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς -σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ICCA- ένα μέσο συνέδριο περίπου 500-1.000 ατόμων αποφέρει στην τοπική οικονομία 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο κάθε σύνεδρος υπολογίζεται ότι ξοδεύει κατά την τριήμερη παραμονή του στη χώρα μας το ποσό των 1.900 ευρώ, δαπάνη πολλαπλάσια από την αντίστοιχη ενός απλού επισκέπτη (690 ευρώ).

Η συνεδριακή αγορά συμβάλλει δυναμικά στην αύξηση θέσεων εργασίας, αφού στη διοργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα πάνω από 70 τουλάχιστον επαγγέλματα. Ενισχύει δε και την εγχώρια και τοπική οικονομία μέσα από την είσπραξη άμεσων και έμμεσων φόρων στο κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα άτομα δε που ταξιδεύουν για επαγγελματικό σκοπό και ειδικότερα για την παρακολούθηση συνεδριακών εκδηλώσεων συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού τουρίστα.

Στα παραπάνω μεγέθη δεν συνυπολογίζουμε τις δαπάνες που γίνονται από τα συνοδά μέλη των συνέδρων, που σε ποσοστό περίπου 60% συνοδεύονται από συζύγους συντρόφους κ.λπ. Αντιστοίχως, δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα που προκύπτουν από την «αγορά» των εταιρικών συναντήσεων και των ταξιδιών κινήτρων, που αποτελούν ξεχωριστή και σημαντική, αλλά δυστυχώς -μη μετρήσιμη- κατηγορία.

Γενικά κριτήρια επιλογής

Κατάλληλοι και ελκυστικοί για τη φιλοξενία συναντήσεων θεωρούνται οι προορισμοί που διαθέτουν, εκτός από εύκολη και συνεχή πρόσβαση με οικονομικούς όρους, κατάλληλες συνεδριακές και ξενοδοχειακές υποδομές, και ένα πλούσιο πολιτισμικό πακέτο, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να ακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδρομών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ένας ελκυστικός προορισμός θα πρέπει να προσφέρει:

* Καλό φυσικό περιβάλλον.

* Απευθείας πρόσβαση - ασφάλεια του προορισμού.

* Υψηλής ποιότητας ανθρωπογενές περιβάλλον.

* Ιδανική σχέση τιμής και προσφοράς, ανταγωνιστικές τιμές.

* Υψηλής ποιότητας τουριστική υποδομή και ενδιαφέρουσες τουριστικές ατραξιόν. Πρέπει να συνδυάζονται οι δυνατότητες παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου και περιήγησης σε εξαιρετικούς χώρους, κοντά στον τόπο διεξαγωγής αυτού και να εξασφαλίζεται η προσφορά ποικίλων δραστηριοτήτων στους συμμετέχοντες και τα συνοδά μέλη αυτών.

* Κατάλληλη συνεδριακή υποδομή και για ΑμεΑ.

* Εγγυημένες υπηρεσίες ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης.

* Κατάλληλο προσωπικό με δυνατότητες άσκησης συνεδριακού management (η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί από τις υπηρεσίες και το προσωπικό των εταιρειών διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων -DMCs / PCOs).

* Θεσμική υποστήριξη.

Κατάρτιση οδικού χάρτη

Το υπουργείο Τουρισμού καταρτίζει οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα, σε ομιλία της κατά την έναρξη του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του HAPCO για τον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό με τίτλο «Ραγδαίες αλλαγές - Νέες τάσεις και προκλήσεις».

Η κα Κουρνέτα, αναφερόμενη στην πορεία του τουρισμού, τόνισε τις υψηλές έως τώρα επιδόσεις και ακόμη μεγαλύτερες διαφαινόμενες προοπτικές σε αφίξεις και σε εισπράξεις για το 2018. Επεσήμανε ότι το υπουργείο Τουρισμού κατ’ εφαρμογή της εθνικής περιφερειακής τουριστικής πολιτικής επεξεργάζεται τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων και του συνεδριακού.

Το νέο πλαίσιο εντάσσεται στην εθνική προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας διεθνώς ως ασφαλούς, αξιόπιστου, φιλόξενου και ελκυστικού τουριστικού προορισμού με άρτιες συνεδριακές υποδομές και ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Το πλαίσιο διαμορφώνεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τα επιμελητήρια, τον ιδιωτικό τομέα, τους φορείς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και τους θεσμικούς φορείς του συνεδριακού τουρισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα