Αισιοδοξία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων

Ερευνα ΣΕΒ - ICAP για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006 15:22
UPD:15:36

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ θετική είναι η αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της ICAP.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, παρότι η σχετική πλειοψηφία θεώρησε ότι υπήρξε στασιμότητα, ο αριθμός των εταιρειών που διαπίστωσαν πρόοδο ξεπέρασε κατά πολύ εκείνων που έκριναν ότι υπήρξε οπισθοδρόμηση.

Σε ποια πεδία μεταρρυθμίσεων σημειώθηκε πρόοδος

Η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και η υιοθέτηση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας ήταν οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Παρ’ όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, όπως αναφέρεται στην έρευνα, απομένει πολύς δρόμος ειδικά σε περιοχές όπως του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και της καινοτομίας και έρευνας – ανάπτυξης στις οποίες σημειώθηκε στασιμότητα ή οπισθοδρόμηση.

Ποιοι τομείς επηρεάστηκαν περισσότερο

Οι τομείς που επηρεάστηκαν θετικά, περισσότερο από όλους, ήταν ο τουρισμός και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τι αναμένεται για το επόμενο δωδεκάμηνο

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η αισιοδοξία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων το επόμενο δωδεκάμηνο είναι διάχυτη για όλα τα πεδία μεταρρυθμίσεων. Ιδιαιτέρα τονισμένη είναι αναφορικά με την εφαρμογή μέτρων για υιοθέτηση τεχνολογιών πληροφορικής, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση, αλλά και την προώθηση ενεργειών που ενισχύουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίου.

Αντίθετα, οι δύο περιοχές για τις οποίες η αισιοδοξία είναι συγκριτικά περιορισμένη είναι η προώθηση των τεχνολογικών καινοτομιών και της έρευνας-ανάπτυξης καθώς και οι προοπτικές αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Οι δύο τομείς οι οποίοι αναμένεται ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι η ενέργεια και ο τουρισμός. Προφανώς για τον πρώτο υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δημιουργία εγχωρίων και διεθνών δικτύων μεταφοράς της και ανάπτυξη νέων παραγωγών.

Επίσης, οι προσδοκίες για ρυθμίσεις που αφορούν στη διαμόρφωση χωροταξικού σχεδιασμού για τις χρήσεις γης θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει θετικά τις προσδοκίες για τον τουρισμό.

Πρόοδος αναμένεται να σημειωθεί εξαιτίας της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Σε κάποια απόσταση ακολουθούν οι προσδοκίες σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από κάποια εσωστρέφεια, αφού δεν είναι ιδιαίτερα ανοικτοί στον διεθνή ανταγωνισμό. Πρόκειται για το εμπόριο, τις κατασκευές, τις μεταφορές, και τις μη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Οι προσδοκίες για πρόοδο που ωθείται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι λιγότερο τονισμένες στην μεταποίηση και στον πρωτογενή τομέα. Τούτο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και για τους δύο αυτούς τομείς εκτιμήθηκε ότι κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο υπήρξε στασιμότητα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για τη χάραξη της διαρθρωτικής πολιτικής. Ιδιαίτερα η θεραπεία των αδυναμιών της μεταποίησης, που είναι ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας ανοιχτός στα ρεύματα του διεθνούς ανταγωνισμού, θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ιδιαίτερης φροντίδας της διαρθρωτικής πολιτικής, υπογραμμίζεται στην έρευνα.

Θα εκπληρώσει η Ελλάδα τους στόχους της Λισαβόνας;

Η τελευταία ερώτηση προς τις επιχειρήσεις αφορούσε στις μεσο μακροπρόθεσμες προοπτικές επίτευξης των στόχων της Λισαβόνας στην περίπτωση της Ελλάδας. Η πλειοψηφία όσων απάντησαν στην έρευνα (52%) θεώρησαν ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μόνο εν μέρει τους στόχους της Λισαβόνας. Τούτο, όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια λελογισμένη απάντηση δεδομένων των μεγάλων δυσκολιών που συναντά το εγχείρημα σε άλλες οικονομικά ισχυρότερες χώρες της ΕΕ. Το 25% θεώρησε ότι οι περισσότεροι στόχοι θα επιτευχθούν έναντι ενός 14% που δήλωσαν ακριβώς το αντίθετο.

Ο σκοπός της έρευνας

Ο σκοπός της έρευνας ήταν διττός:

- Πρώτον, να αποτυπωθεί πώς αξιολογούν οι εταιρίες την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες και που αφορά στην προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που έχει θέσει η στρατηγική της Λισαβόνας.

Επίσης, να εντοπισθεί ο βαθμός στον οποίο οι διάφοροι τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας επηρεάστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις.

- Δεύτερον, να καταγραφούν οι προσδοκίες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων για το επόμενο δωδεκάμηνο, οι τομείς της οικονομίας που αναμένεται ότι θα επηρεασθούν σημαντικά καθώς και να γίνει μια εκτίμηση εκ μέρους των εταιριών για τις προοπτικές τελικής επιτυχίας της Στρατηγικής της Λισαβόνας στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τα αποτελέσματα βασίζονται στις απαντήσεις επιχειρηματιών ή επιχειρηματικών στελεχών σε ειδικό ερωτηματολόγιο που διαμορφώθηκε για τις ανάγκες της έρευνας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα