Τριών ταχυτήτων περιφερειακές ενισχύσεις για την περίοδο 2007-2013

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006 19:38

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες τους χάρτες για τη χορήγηση κρατικών περιφερειακών ενισχύσεων για την περίοδο 2007-2013 για επτά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Oι ελληνικές περιφέρειες χωρίζονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, την Ηπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών θα μπορούν να επωφεληθούν κρατικών ενισχύσεων μεταξύ του 30%-40% του συνολικού ύψους της επένδυσης. Οι περιφέρειες αυτές εμφανίζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 75% του μέσου κοινοτικού όρου, λαμβάνοντας υπόψη της διεύρυνση με τα δέκα νέα κράτη μέλη.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Αττική, όπου οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών θα μπορούν να επωφεληθούν κρατικών ενισχύσεων μεταξύ του 20%-30% του συνολικού ύψους της επένδυσης. Οι περιφέρειες αυτές εμφανίζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 75% του μέσου κοινοτικού όρου στην παλαιά Ευρώπη των «15», αλλά με τη διεύρυνση και την προσθήκη φτωχότερων περιοχών από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Ευβοια, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία όπου οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών θα μπορούν να επωφεληθούν κρατικών ενισχύσεων μεταξύ του 15%-30% του συνολικού ύψους της επένδυσης. Οι περιφέρειες αυτές εμφανίζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ που υπερβαίνει το όριο του 75% τόσο στην Ευρώπη των «15» όσο και στους «25».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα