Εντυπωσίασαν οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου

Αποτελέσματα: Facebook, Microsoft και Alibaba υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018 17:37
REUTERS/YVES HERMAN

Τα ετήσια έσοδα του Facebook αυξήθηκαν πέρυσι 47%, υπερβαίνοντας τα 40 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη του «βασιλιά» των social media σημείωσαν άνοδο 56%, σχεδόν στα 16 δισ. δολάρια. 

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Σε μια εποχή που το Διαδίκτυο και τα social media κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας, το «βαρύ πυροβολικό» του κλάδου τεχνολογίας εντυπωσιάζει με τις οικονομικές του επιδόσεις, επισκιάζοντας κολοσσούς του παραδοσιακού επιχειρείν.

Κέρδη, που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ανακοίνωσαν δύο από τους μεγαλύτερους κολοσσούς του αμερικανικού τεχνολογικού κλάδου, Facebook και Microsoft, με τη Microsoft να «στοιχηματίζει» στο cloud computing, καθώς οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών μειώνονται συνεχώς. Έσοδα καλύτερα των προβλέψεων ανακοίνωσε και ο κινεζικός «κολοσσός» ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Τα ετήσια έσοδα του Facebook αυξήθηκαν πέρυσι 47%, υπερβαίνοντας τα 40 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη του «βασιλιά» των social media σημείωσαν άνοδο 56%, σχεδόν στα 16 δισ. δολάρια. Τα κέρδη του Facebook αυξήθηκαν, παρά τις έκτακτες επιβαρύνσεις 2,3 δισ. δολαρίων εξαιτίας των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες αλλαγές στο News Feed του Facebook είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου που οι χρήστες περνούν στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έκανε γνωστό ότι τους τρεις τελευταίους μήνες του 2017 οι χρήστες περιόρισαν τον χρόνο που αφιερώνουν στο δημοφιλέστερο μέσω κοινωνικής δικτύωσης κατά 5% περίπου ή σχεδόν 50 εκατομμύρια ώρες τη μέρα. Μείωση υπήρξε και στα viral βίντεο.

Οι ενεργοί μηνιαίοι χρήστες αυξήθηκαν κατά 14% στο τρίμηνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου, φθάνοντας στα 2,13 δισεκατομμύρια, ενώ οι ενεργοί ημερήσιοι χρήστες αυξήθηκαν. Είναι πάντως αξιοσημείωτη η -για πρώτη φορά στην ιστορία του Facebook- μείωση των ημερήσιων χρηστών του στις ΗΠΑ και τον Καναδά κατά περίπου 700.000, στα 184 εκατομμύρια. Ο 33χρονος Ζούκερμπεργκ είπε ότι οι αλλαγές στους αλγόριθμους που καθορίζουν την εμφάνιση των ειδήσεων στους λογαριασμούς των χρηστών θα ωφελήσουν την εταιρεία σε βάθος χρόνου. 

Κέρδη καλύτερα των προβλέψεων ανακοίνωσε και η Microsoft για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης, αποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου, Σάτια Ναντέλα, για στροφή προς το cloud computing αποτελεί τη σωστή κατεύθυνση για τον αμερικανικό όμιλο λογισμικού. Εξαιτίας των επιβαρύνσεων ύψους 1,38 δισ. δολαρίων λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ, η Microsoft ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 6,30 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι κερδών ύψους 6,27 δισ. δολαρίων έναν χρόνο πριν. Τα έσοδα του αμερικανικού ομίλου λογισμικού αυξήθηκαν 12%, στα 28,92 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα από το Azure -το βασικό προϊόν cloud της Microsoft- αυξήθηκαν 98% στο τρίμηνο, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς από τα αντίστοιχα προϊόντα των Amazon.com, IBM και Google της Alphabet.

Το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ήταν εντυπωσιακό και για την Alibaba -τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας- με έσοδα ύψους 83,03 δισ. γιουάν  (13,19 δισ. δολάρια), αυξημένα κατά 56% και έναντι εσόδων ύψους 53,2 δισ. γιουάν έναν χρόνο πριν. Η Alibaba ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν έσοδα 79,8 δισ. γιουάν. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μερίδιο 33% στην Ant Financial, σε ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει τον δρόμο για αρχική δημόσια εγγραφή της κινεζικής εταιρείας πληρωμών Ant Financial.

Παρά τον ανταγωνισμό από μεγάλα ονόματα όπως η Amazon, η eBay προέβη σε αισιόδοξες προβλέψεις για τα έσοδα τρέχοντος τριμήνου, με τα έσοδά της στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 να ανέρχονται στα 2,61 δισ. δολάρια.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα